Luchtfoto van het bouwproject Jongbloed in Sleen

Verschillende woonopties in de gemeente Coevorden

Er zijn veel verschillende woonopties in de gemeente Coevorden. U woont in het landelijk gebied, in een dorp of stad. We willen dat iedere inwoner de kans krijgt om prettig te wonen. Hierin werken we nauw samen met de gemeenten om ons heen, met de woningcorporaties, met ontwikkelaars, makelaars, de provincie Drenthe en het Rijk. 

U wilt een koopwoning

U wilt zelf een huis bouwen

In de gemeente Coevorden is het mogelijk om zelf met een groep bewoners woningen te bouwen. Dit noemen we het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Wij hebben hiervoor een stappenplan voor een wooninitiatief opgesteld. 

De kavels die te koop worden aangeboden leest u op onze pagina Bouwkavels en vastgoed.

U wilt een bestaande of nieuwbouw woning kopen

Voor het kopen van een woning kunt u zich richten tot lokale makelaars of zelf zoeken op speciale sites voor woningen. Op onze pagina actuele bouwprojecten kunt u zien welke nieuwbouwwoningen eraan komen.

Eerste koopwoning 

Koopt u voor het eerst een woning? U kunt onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een starterslening. Dit is een voordelige lening via de gemeente waardoor uw droomwoning misschien financieel beter bereikbaar is.  

U wilt een woning huren 

Bij het huren van een woning zijn er drie mogelijkheden: sociale huur, middenhuur en vrije sector. De verschillen zijn vooral afhankelijk van uw inkomen en het aantal punten dat uw woning krijgt op basis van de kwaliteit van de woning. Voor het huren van een woning kunt u zich richten tot lokale makelaars of zelf zoeken op speciale sites voor woningen.

Sociale huur

Sociale huurwoningen hebben een maximale huurprijs. Dit is in 2025 ongeveer € 900,-. U mag een sociale huurwoning huren als uw inkomen niet te hoog is, u kunt de inkomensgrensexterne-link-icoon bekijken op Thuiskompas. U huurt de woning van een woningcorporatie. 

Op Thuiskompasexterne-link-icoon kunt u het aanbod van de woningcorporaties in Drenthe vinden. U kunt u gratis inschrijven.

In de woonwijk Ossehaar worden meer dan dertig sociale huurwoningen gerealiseerd. Ook worden er ongeveer 38 flexwoningen in het middenhuursegment aan de Looweg gebouwd. 

Reguliere huur

Het vinden van een reguliere huurwoning kunt u het best doen via makelaars of online zoekpagina’s. Verhuurders moeten zich houden aan de regels uit de Wet Betaalbare Huur en de Wet Goed Verhuurderschap. Ervaart u ongewenst gedrag van een verhuurder? U kunt uw klacht melden bij het meldpunt van de gemeente Coevorden. 

Flexwonen

Flexwoningen zijn tijdelijke woonruimtes voor mensen die snel woonruimte nodig hebben. Flexwoningen worden ongeveer 10 tot 15 jaar beschikbaar gesteld, afhankelijk van de locatie. Ze kunnen gebouwd worden door woningcorporaties (sociale huur) of ontwikkelaars (reguliere huur). 

Daarnaast is er ook de mogelijkheid van het realiseren van tijdelijke woonruimte ‘op eigen erf’.

U woont op een woonwagenstandplaats of wil dat graag

De gemeente Coevorden en de woonwagengemeenschap zijn al lang met elkaar verbonden. Sinds 2014 geldt de woonwagencultuur als immaterieel erfgoed. Met het woonwagenbeleidexterne-link-icoon willen dit erfgoed in stand houden. We werken samen met de woonwagenbewoners aan voldoende en goede woonruimte. Lees meer op onze pagina over het huren van een woonwagen of woonwagenstandplaats