Locatie Looweg
Rabo Smartbuilds gaat ongeveer 38 flexwoningen in het middenhuursegment bouwen aan de Looweg. Flexwonen betekent dat woningen in de toekomst gemakkelijk naar een andere plek kunnen worden verplaatst. Het is een moderne en snelle manier van bouwen. Met de bouw van flexwoningen zorgen we voor meer woningen in Coevorden. Dit is belangrijk omdat er nu juist te weinig woningen zijn. Voor inwoners die moeilijk een huis kunnen vinden, is dit een goede oplossing. Denk aan starters, mensen die snel een woning nodig hebben door een scheiding, of werknemers die voor langere tijd in onze gemeente wonen.
Huurappartementen aan de Looweg
We merken dat er veel mensen zijn die geen sociale huurwoning kunnen krijgen omdat omdat hun inkomen te hoog is. In de middeldure huur en vrije sector zijn er weinig huurwoningen beschikbaar. Kopen is vaak niet mogelijk door de hoge huizenprijzen. Daarom willen we aan de Looweg appartementen bouwen in het middeldure huursegment zoals in de Wet betaalbare huur staat (per 1 juli 2024 tussen €880 en €1.158 per maand).
Gemeentelijk beleid: Woonvisie
In Coevorden zijn er weinig middeldure huurwoningen. De gemeente heeft in de Woonvisie 2021+ aangegeven dat er 81 extra woningen nodig zijn in de goedkope en middeldure koop- en huursector. Tot nu toe zijn er vooral plannen voor extra koopwoningen. Middeldure huur is ook belangrijk, omdat iemand die geen sociale huurwoning kan krijgen, niet meteen kan of wil kopen. De gemeente ondersteunt het plan voor flexwonen omdat het aansluit bij de woonvisie en de woningnood groot is. Het doel is om de woningen aan de Looweg begin 2026 klaar te hebben.
Ontwikkelaar
De ontwikkelaar van de flexwoningen is Rabo SmartBuilds. Zij hebben een unieke aanpak: ze ontwikkelen, betalen en beheren modulaire huurwoningen. De huizen van Rabo SmartBuilds zijn innovatief, duurzaam en verplaatsbaar. Zo bieden ze een oplossing voor de woningnood in ons land.
Er komen ongeveer 38 woningen met 1 of 2 slaapkamers. Wij willen ons richten op appartementen van 50 tot 70 m². De woningen zijn beschikbaar voor iedereen die binnen de middeldure huursector past.
Afstemmen met omwonenden
We weten nog niet precies hoe we de woningen op deze locatie gaan bouwen. Het is belangrijk dat u als omwonende uw wensen en eventuele zorgen met ons kunt bespreken.
Terugkoppeling informatieavond omwonenden
De gemeente Coevorden, Rabo SmartBuilds en Daiwa House nodigden omwonenden uit op donderdag 7 november om verschillende opties van de plannen te bekijken en hierop te reageren.
Wat wilt u ons meegeven?
Die vraag hebben we gesteld op de eerste informatieavond. We hebben op de avond zelf en na de inloopbijeenkomst verschillende aandachtspunten van de buurt ontvangen. Een aantal vragen hebben we uitgebreider toegelicht of juist toegevoegd aan onze meestgestelde vragen op deze pagina.
Onderzoeken
De onderzoeken die nodig zijn om de haalbaarheid te onderzoeken worden binnenkort opgestart. Dit zijn onderzoeken met betrekking op de bodem en het milieu.
Passend ontwerp
Met dit plan willen we een nieuwe buurt creëren die in de huidige omgeving en wijk past. Met de uitstraling van de woningen zullen we, door middel van materiaalkeuzes, ook op zoek gaan naar een passend ontwerp. Zo kijken we ook naar de kleur en het materiaal van de gevel. Hier komen we op terug tijdens een latere informatieavond.
Verzoeken
Er zijn relatief veel opmerkingen gemaakt over de hoogte van de bouwlagen, omdat de appartementen aangrenzend aan de tuinen van omwonenden liggen (schaduw, inkijk, privacy). Ook het parkeren vraagt aandacht geeft de omgeving aan. Wij horen deze zorgen en nemen dit mee in de verdere uitwerkingen van de beoogde plannen.
Tweede informatieavond
Omstreeks half januari organiseren we een tweede informatieavond. Hiervoor ontvangt u een uitnodiging.
Vragen en op de hoogte blijven
Heeft u een vraag? Bekijk dan of uw vraag beantwoord wordt in de veelgestelde vragen op deze pagina. Mocht u een andere vraag hebben of wilt u de gepresenteerde plattegronden van de locatie ontvangen, dan kunt u ons een e-mail sturen via wonen@coevorden.nl.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het project aan de Looweg? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.
Nieuwsbrief
Impressietekeningen
Meestgestelde vragen
Waarom willen de gemeente Coevorden en Rabo SmartBuilds hier bouwen?
Op deze locatie is ruimte en de grondeigenaar wil hier bouwen. De gemeente bekijkt of dit project past bij de plannen en geeft een omgevingsvergunning af als alles klopt. Dit project sluit aan bij de woonwensen van de gemeente Coevorden. Dankzij deze voorgenomen samenwerking met Rabo SmartBuilds komen hier huurwoningen voor het middensegment, in plaats van koopwoningen die woningzoekenden anders niet kunnen betalen. Ook geeft een tijdelijke vergunning de mogelijkheid om in de toekomst iets anders met de locatie te doen, als de gemeente of bewoners nieuwe wensen hebben.
Zijn er andere locaties onderzocht?
Nee, dit is een particulier initiatief. De initiatiefnemer heeft deze plek zelf aan de gemeente voorgesteld en is hiervan ook de eigenaar. De gemeente kijkt of de locatie geschikt is, maar zoekt zelf geen andere locaties voor dit project.
Waarom bouwen jullie appartementen in plaats van gewone huizen?
De bouwkosten zijn sterk gestegen. Als we hier koopwoningen zouden bouwen, worden de prijzen per huis erg hoog. Maar binnen de gemeente is juist veel vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen. Appartementen bieden daarom een betere oplossing.
Hoe lang blijven deze huizen staan?
De woningen blijven naar verwachting ongeveer 35 jaar staan.
Waarom wordt de buurt nu al betrokken?
Met flexwonen kunnen we snel nieuwe woningen bouwen en zo de woningnood verlichten. We vinden het belangrijk om de buurt vanaf het begin bij de plannen te betrekken. Van sommige voorbereidende werkzaamheden merkt u maar weinig, van andere wat meer. We vinden het daarom belangrijk dat de buurt op tijd op de hoogte is van de plannen.
Om hoeveel huizen gaat het?
We verwachten dat het om ongeveer 38 woningen gaat. Het definitieve aantal hangt af van het ontwerp, dat we nog verder gaan uitwerken.
Hoe zien de woningen eruit?
Een flexwoning is een modulair gebouwde woning, snel neer te zetten en ook weer eenvoudig te verplaatsen. De woningen zien eruit als normale huizen, maar zijn fabrieksmatig gemaakt. Ze hebben een goede kwaliteit en komen in verschillende indelingen.
Komen er balkons of buitenruimtes?
Er komt een buitenruimte, maar we weten nog niet precies hoe deze eruitziet. Dat kan een balkon zijn, een leefgalerij of een gemeenschappelijke tuin. We horen graag van buurtbewoners wat zij het beste vinden passen.
Houdt de gemeente rekening met de stijl van de buurt?
Ja, de woningen moeten passen in de omgeving. De gemeente beoordeelt het ontwerp net als bij andere projecten. Hierbij kijken ze naar de bouwhoogte en gebruikte materialen.
Hoe lang blijven mensen gemiddeld in deze woningen?
We weten niet precies hoe lang mensen hier zullen wonen. We verwachten wel dat mensen hier voor langere tijd blijven, gezien de kwaliteit en de betaalbaarheid van de woningen.
Wat betekent dit project voor de buurt?
We begrijpen dat dit project gevolgen kan hebben voor omwonenden. Daarom willen we graag met u in gesprek om te horen welke zorgen u heeft. Samen kijken we naar oplossingen die uw zorgen mogelijk kunnen wegnemen of verminderen.
Wie gaan er in de flexwoningen wonen?
De flexwoningen zijn bedoeld voor verschillende groepen, zoals starters, mensen die kleiner en duurzamer willen wonen en 55-plussers die op zoek zijn naar een woning zonder trappen.
Waar komen de parkeerplaatsen en hoeveel zijn dat er?
Er komt één parkeerplaats per appartement op het terrein zelf.
Wat gebeurt er met de grond als de woningen weggaan?
De eigenaar van de grond bepaalt wat er daarna met de locatie gebeurt. Tegen die tijd kan de eigenaar nieuwe plannen maken en uitvoeren.
Wat gebeurt er met de huurders als de woningen worden verplaatst?
Omdat het een tijdelijk project is, kunnen de woningen na een aantal jaar verplaatst worden. Als er een nieuwe locatie in de buurt komt, kunnen huurders eventueel meeverhuizen, als ze dat willen. Dit wordt ook vastgelegd in de huurovereenkomst, zodat huurders weten dat verplaatsing mogelijk is.
Hoe kan ik me inschrijven voor een woning?
Als het project verder in ontwikkeling is, zal Rabo SmartBuilds een website openen waar geïnteresseerden zich kunnen inschrijven.
Zijn de woningen energiezuinig?
Ja, de woningen voldoen aan de regels voor bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) en krijgen een energielabel van minstens A++.
Heb ik recht op planschade?
Als er een vergunning is verleend, kunt u een verzoek indienen voor planschadevergoeding. Een onafhankelijke partij bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt en hoe hoog de vergoeding eventueel zal zijn.
Meer informatie over planschade vindt u hier op de pagina Vergoeding voor schade door een omgevingsplan.
Wat doen jullie met zorgen om privacy door de hoogte van het complex?
Wij hebben uw zorgen gehoord op de inloopavond. We nemen dit mee in de verdere uitwerking van de beoogde plannen.
Wie onderhoud het terrein als de woning gebouwd zijn?
Het terrein wordt onderhouden door de eigenaar van de woningen, namelijk Rabo SmartBuilds. Afspraken over het onderhoud van het terrein worden gemaakt tussen de grondeigenaar en Rabo SmartBuilds.
Ik maak me zorgen over het geluid van mogelijke warmtepompen. Wat voor systeem gaan jullie gebruiken?
Op dit moment is het exacte systeem nog niet bekend. We hebben veel ervaring met de bouw van modulaire woningen en de bijbehorende installatietechniek. We zetten onze expertise in om een oplossing te vinden die zowel effectief als stil is, zodat uw wooncomfort blijft.
Wat als de woningen niet verhuurd worden, wat gaat Rabo SmartBuilds doen bij leegstand?
Rabo SmartBuilds zet zich alleen in voor de middenhuur. We hebben geen woningen in andere segmenten. Mocht er sprake zijn van leegstand, dan nemen we proactief maatregelen om de woningen aantrekkelijker te maken voor potentiële huurders. Ons doel is altijd om de woningen zo snel mogelijk te verhuren en leegstand te minimaliseren.
Wanneer is de tweede inloopbijeenkomst?
Half januari organiseren we een tweede inloopbijeenkomst. Hiervoor ontvangen direct omwonenden een uitnodiging. Ook willen we een oproep doen voor een klankbordgroep. Deze klankbordgroep bestaat uit ca. 12-15 direct omwonenden waarmee wij structureel overleg voeren. De klankbordgroep communiceert met de overige buurtbewoners. U kunt zich hiervoor opgeven op de tweede inloopbijeenkomst.