Flexwonen op eigen erf
Er is een grote vraag naar betaalbare woningen in de gemeente Coevorden. Wij kiezen er daarom voor om in te zetten op ‘flexwonen’, naast onze normale nieuwbouwplannen. Bij flexwonen woont u in een tijdelijk huis. In eerste instantie voor maximaal 15 jaar.
Naast onze flexwoonlocatie aan het Obbo Bumahof in Coevorden, waar 30 flexwoningen in een hof gebouwd worden, bieden we de mogelijkheid om onder bepaalde omstandigheden een flexwoning op uw eigen erf te kunnen plaatsen. Een flexwoning op het eigen erf kan een goede oplossing zijn als:
- U een groot erf heeft waar een woning geplaatst kan worden
- Ouders verkopen de woning aan hun kind en blijven zelf ook op het erf wonen
- Kinderen van erfeigenaren niet zelf een huis kunnen vinden of betalen en daarom in een tijdelijk huis op het erf van de ouders kunnen wonen
Inloopbijeenkomst op 5 september 2024
Meer dan 150 inwoners bezochten onze inloopbijeenkomst in Restaurant Wielens in Noord-Sleen. We zijn blij met deze grote opkomst, wat laat zien dat het onderwerp leeft binnen onze gemeente. Tijdens de bijeenkomst zijn er waardevolle vragen gesteld, waardoor we de informatie op deze pagina nog beter kunnen afstemmen op de behoeften van onze inwoners. Houd daarom de veelgestelde vragen onderaan de pagina goed in de gaten.
Waar moet een flexwoning op eigen erf aan voldoen?
De gemeente Coevorden wil het mogelijk maken dat inwoners op hun eigen terrein tijdelijk een extra woonruimte kunnen creëren voor anderen. Dit kan door nieuwbouw of door bestaande bijgebouwen te gebruiken.
Belangrijke tekst: Hieronder kunt u per situatie een samenvatting lezen van de regels en voorwaarden. Let op: dit is niet de formele beleidsregel. De regels en voorwaarden hiervoor staan in de beleidsregel.
Nieuwbouw Flexwoning op eigen erf
Woonruimte
- Maximaal één extra woonruimte voor maximaal 15 jaar;
- Voor één huishouden;
- Moet voldoen aan bouwnormen en bij voorkeur duurzaam zijn;
- Vergunning voor maximaal 15 jaar, moet na afloop verwijderd worden;
- De gevel van de nieuwe woonruimte moet naar het hoofdgebouw of de weg gericht zijn.
Erf
- Maximaal één extra woonruimte toegestaan;
- Voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein;
- Maximaal 50% van het erf mag met gebouwen bebouwd zijn, met een maximum van 200 m² bebouwing op een erf van 500 m²;
- Flexwoningen zijn niet toegestaan op het voorerf;
- Het dak moet passen bij het hoofdgebouw. Daarvoor bestaan stedenbouwkundige eisen. Deze kunt u opvragen door een mail te sturen naar wonen@coevorden.nl;
- Flexwoningen moeten op minimaal 3 meter afstand van de perceelgrens en maximaal 15 meter van het hoofdgebouw staan;
- Geen extra in- en uitritten toegestaan.
Omgeving en eigenaar
- Een overeenkomst over nadeelcompensatie moet worden gesloten;
- De initiatiefnemer moet aantoonbaar met de omgeving overlegd hebben;
- De vergunning is objectgebonden en geldt niet langer dan 15 jaar;
- Geen recht op permanente tweede woning, ook niet na splitsing van het perceel;
- Alleen voor langdurig verblijf, niet voor recreatieve verhuur of B&B.
Bestaande bouw flexwoning op eigen erf
Woonruimte
- Moet binnen een bestaand bijgebouw gerealiseerd worden;
- Voor één huishouden;
- Moet voldoen aan bouwnormen en de Welstandsnota van Coevorden;
- Gevelrichting moet naar het hoofdgebouw of de weg zijn.
Erf
- Voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein;
- Maximaal één bijgebouw mag bewoond worden, tenzij er voldoende ruimte is voor meer;
- Geen extra in- en uitritten toegestaan.
Omgeving en eigenaar
- Een overeenkomst over nadeelcompensatie moet worden gesloten;
- De initiatiefnemer moet aantoonbaar met de omgeving overlegd hebben;
- Vergunning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar;
- Geen recht op permanente tweede woning of splitsing van het perceel;
- Alleen voor langdurig verblijf, niet voor recreatieve verhuur of B&B
Prescan indienen
Heeft u alle documenten zoals de beleidsregel en de stedenbouwkundige eisen goed doorgenomen en wilt u uw idee verkennen? Dan kunt u via onderstaand formulier een prescan indienen.
Het team behandelt de aanvragen eens per maand. Omdat we niet weten hoeveel aanvragen we ontvangen, geven we na het indienen bij u aan wanneer we uw idee behandelen.
Officiële bekendmakingen
De officiële bekendmakingen worden op de website van Overheid.nl gepubliceerd, Denk bijvoorbeeld aan vergunningen.
Veelgestelde vragen algemeen
Kan de gemeente ons helpen? Ik heb vragen.
We helpen u graag. Lees eerst goed alle regels door. Heeft u toch nog vragen? Dan kunt u mailen naar wonen@coevorden.nl. We begrijpen dat u misschien behoefte heeft aan telefonisch contact. Toch willen we u vragen om uw vraag met de belangrijkste punten te mailen. Zo kunnen wij beter kijken wie u, wanneer nodig, kan terugbellen.
Waarom wil de gemeente dat flexwonen op eigen erf mogelijk wordt?
De gemeente Coevorden wil meer ruimte maken op de krappe woningmarkt. Er bestaat een grote vraag naar woningen in verschillende soorten en maten. Daarom bieden we inwoners de kans om onder sommige omstandigheden een tijdelijke woning (flexwoning) op het eigen erf te plaatsen.
Voor wie is flexwonen bedoeld?
‘Flexwonen op eigen erf’ is voor elk huishouden. Maar we zien vooral kansen om naasten en familie aan woonruimte te helpen. Ouders kunnen bijvoorbeeld een tijdelijke woning voor een kind bouwen, of de ouder wordende en hulpbehoevende ouders kunnen op het eigen erf gaan wonen.
Vanaf wanneer geldt deze regeling?
De regeling gaat op 1 oktober in en wordt in de tussentijd en na één jaar geëvalueerd.
Mag ik ook een flexwoning op mijn eigen erf bouwen voor een ander familielid, een bevriende relatie met een kindje of de dochter van vrienden bijvoorbeeld?
Ja, dit mag.
Flexwonen kent twee opties. Welke zijn dit?
U kunt een flexwoning bouwen op het eigen erf óf u voegt de woning toe in een bestaand bijgebouw. Voor bouwen van een woning op uw erf geldt een termijn voor 15 jaar. Voor het aanpassen van een bestaand bijgebouw gelden andere regels en termijnen.
Wij willen graag een flexwoning bouwen én een woning toevoegen in een bestaand bijgebouw, mag dit?
Ja, dit mag. U moet wel voldoen aan alle voorwaarden.
Wij hebben op ons erf de ruimte voor ruimte regeling of splitsingsregeling toegepast. Mag ik toch nog een flexwoning toevoegen? Ook bij de toegevoegde ‘hoofdwoningen’?
Ja, de toegevoegde woningen hebben dezelfde rechten.
Ik wil niet een tijdelijke, maar een permanente woonruimte op mijn erf, hoe doe ik dat?
Deze regeling is niet voor het toevoegen van permanente woonruimte. Hier zijn binnen de gemeente Coevorden andere mogelijkheden voor, op voorwaarde dat dit geschikt in de omgeving is. U kunt hierbij denken aan het splitsen van een woning of de Ruimte-voor-Ruimte-regeling.
Waarom mag ik niet permanent een woning toevoegen aan mijn erf?
Het toevoegen van een permanente woning heeft grote gevolgen voor de omgeving en is daarom niet altijd wenselijk. Verder bestaan er voor het toevoegen van een permanente woning al andere mogelijkheden. Zoals het splitsen van een woning en de Ruimte voor ruimte regeling.
Daarnaast zien we flexwonen op eigen erf als een tussenstap in iemands woon-carrière. Want er is een groeiende behoefte aan betaalbare woonruimte. Veel inwoners willen kopen maar kunnen dit financieel niet aan of de markt laat het niet toe.
Mag ik zelf de woning bouwen?
Dat mag. De woning moet wel aan alle wet- en regelgeving voldoen. Denk hierbij aan de wet kwaliteitsborging. Zegt dit u niets? Dan adviseren wij u om met een goede aannemer in gesprek te gaan.
Ik mag maximaal 50 M² grondoppervlak bebouwen. Geldt dit voor het bouwen van een woning op mijn erf en voor het bouwen in een bestaand bijgebouwd?
Nee, in een bestaand bijgebouw geldt geen maximaal grondoppervlak. Het bijgebouw mag u niet uitbreiden.
Wat voor vergunning heb ik nodig?
Voor het bouwen van een flexwoning op uw erf vraagt u objectgebonden vergunning aan. Na 15 jaar moet u deze woning verwijderen. In deze 15 jaar kunnen er verschillende personen in deze woning wonen.
Een woning toevoegen in een bestaand bijgebouw wordt een persoonsgebonden vergunning. Dit betekent dat alleen de persoon wie de vergunning krijgt in dit bijgebouw mag wonen. Deze persoon mag er zo lang wonen als hij of zij wil. Dit kan betekenen dat iemand er misschien wel 25 jaar woont. Het kan ook betekenen dat deze persoon al na één jaar verhuisd. Wanneer deze persoon overlijdt of vertrekt dan vervalt de vergunning. U kunt wel opnieuw een vergunning aanvragen die we dan opnieuw beoordelen.
Wat gebeurd er als ik t.z.t. mijn woning wil verkopen? Hoe werkt het dan met de flexwoning?
Eerst is het belangrijk dat u goede afspraken maakt met de bewoner(s) van de flexwoning. De verkoop van uw woning heeft namelijk ook gevolgen voor hen.
Het hangt af van het type vergunning die u heeft gekregen voor de flexwoning. De uitleg staat bij de veelgestelde vragen onder ‘flexwoning op het erf bouwen of ‘bestaand bijgebouw verbouwen tot woning’.
Waarom wordt er in de tussentijd geëvalueerd?
Flexwonen op eigen erf willen we graag passend maken op basis van de vragen, situaties, die bij u spelen. We willen leren en dit beleid zo goed mogelijk ontwikkelen door voorbeelden uit de praktijk.
Kan de beleidsregel weer komen te vervallen?
Ja, dat kan. We hebben nog veel te leren over flexwonen en dat doen we de komende tijd. Wanneer flexwonen de volgende maanden niet lijkt te werken, dan kunnen we de beleidsregel intrekken.
Als de beleidsregel wordt ingetrokken, moet mijn woning dan verwijderd worden?
Nee. Als u een vergunning heeft dan blijft deze bestaan.
Als ik een aanvraag heb gedaan en de beleidsregel wordt tijdens de aanvraag ingetrokken, geldt mijn aanvraag dan nog?
Ja, de aanvraag behandelen en toetsen wij aan de beleidsregel.
Is een apart huisnummer aanvragen verplicht?
Voor het bouwen van een flexwoning wel. Wanneer u een woning toevoegt in bestaande bebouwing niet. Het advies is toch om dit wel te doen. Het heeft namelijk gevolgen voor bijvoorbeeld het aanvragen en ontvangen van toeslagen. Zie ook onze Tips & tricks.
Welke gevolgen heeft een flexwoning voor mijn toeslagen en belastingen?
Wordt u gebruiker van een flexwoning, dan betaalt u afvalstoffenheffing en rioolheffing afvalwater. Kijk op onze pagina belastingen voor meer informatie over de gemeentelijke belastingen.
Moet ik voor de woning die ik ga verhuren een overeenkomst opstellen?
Dit is niet verplicht maar het advies is om dit wel te doen. Denk hierbij aan onderwerpen als vergoeding/huur (wordt deze elk jaar verhoogd?), energielasten, opzegtermijn, huurtermijn etc. Zie ook onze Tips & tricks.
Hoe vertel ik mijn buren dat ik een woning wil bouwen op mijn erf?
Het is belangrijk dat u vooraf met uw buren in gesprek gaat over uw plannen. We willen u dan ook vragen om dit op tijd te doen. Uw buren hebben de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen of in beroep te gaan tegen de vergunning.
Is flexwonen vergelijkbaar met een woning voor mantelzorg?
Nee. Voor mantelzorg gelden andere regels, deze vindt u op onze website of Rijksoverheid.nl .
Mijn perceel ligt buiten de bebouwde kom en ik heb reeds het maximum aan bebouwingsmogelijkheden bereikt. Mijn perceel is zo groot dat ik nog makkelijk een woning kan toevoegen. Betekent dit dat het niet mogelijk is?
Dat klopt. Met een goede uitleg kunnen wij hiervan mogelijk afwijken. Neem dit mee in uw prescan.
Buiten de bebouwde kom geldt een maximum bebouwing van 250M², mijn perceel is zo groot dat ik nog makkelijk een woning kan toevoegen. Betekent dit dat het niet mogelijk is?
Dat klopt. Met een goede uitleg kunnen wij hiervan mogelijk afwijken. Neem dit mee in uw prescan.
Ik wil een flexwoning toevoegen aan mijn erf binnen een agrarische bestemming, kan dit?
Ja. Dit heeft mogelijk wel gevolgen voor uw bedrijfsvoering. Ook kan het gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering van uw buren. Als u de bedrijfsvoering van uw buren beperkt dan is dat reden tot afwijzing van uw plan.
Wat zijn de regels voor het bouwen van een flexwoning, of een woning in een bestaand bijgebouw, wanneer de hoofdwoning in een beschermd dorpsgezicht ligt of monument is?
Deze moet voldoen aan de regels van welstand.
Wat gebeurt er wanneer de hoofdbewoner van het erf komt te overlijden?
De vergunning die verleend is, op de flexwoning of in het bijgebouw, blijft van toepassing. De rechten en plichten gaan over naar de erfgenaam. Verkoopt u de hoofdwoning? Dan koopt de nieuwe eigenaar deze met eventuele huurders. Wij adviseren u daarom om een overeenkomst met uw erfbewoners op te stellen. Huurders hebben huurbescherming.
Heeft een bewoner van de (flex)woning huurbescherming?
Ja, een huurder heeft huurbescherming en afhankelijk van de situatie gelden bepaalde rechten. Bij een flexwoning sluit je in principe een (huur)overeenkomst af voor een onbepaalde tijd, behalve er sprake is van een uitzondering. Dit staat in de wet. Laat u daarom van tevoren goed informeren door een specialist.
Bij het bouwen van een flexwoning loopt een huurovereenkomst uiterlijk af bij het verlopen van de tijdelijke omgevingsvergunning. U doet er verstandig aan dit op te nemen in de huurovereenkomst.
Wilt u als ‘verhuurder’ de huur in de tussentijd opzeggen? Houdt er dan rekening mee dat dit niet vanzelfsprekend is. In het Burgerlijk Wetboek staat welke opzeggingsgronden er gelden. Komt u hier niet uit met uw huurder? Het is dan uit eindelijk aan de rechter om een uitspraak over de situatie te doen.
Heeft een bewoner van de (flex)woning huurbescherming?
Ook een huurder van een flexwoning heeft huurbescherming. Afhankelijk van de situatie gelden daarom bepaalde rechten en plichten. Zo kan de verhuurder de huurovereenkomst alleen opzeggen als de verhuurder voldoet aan een wettelijke opzeggingsgrond. Eén van die opzeggingsgronden is het vervallen van de tijdelijke omgevingsvergunning. Wel dient er in de huurovereenkomst dan melding te zijn gemaakt van die omgevingsvergunning en het tijdvak waarvoor die is verleend.
Als de huurder niet akkoord gaat met de opzegging, dan kan de huurovereenkomst alleen beëindigd worden via de rechter. U doet er dus verstandig aan vooraf juridisch advies in te winnen.
Ik bouw een woning op mijn erf. Nu heb ik gedurende deze jaren mantelzorg nodig. Hoe werkt dit dan met de vergunning?
Er zijn op dit moment vergunningsvrije bouwmogelijkheden om een mantelzorgwoning te plaatsen. Het hangt af van de situatie zijn hier dus mogelijkheden voor. Er zijn ook situaties dat er een vergunningplicht geldt. Regels voor mantelzorg vindt u hier: Mantelzorgwoning | Gemeente Coevorden. De algemene regels van de overheid vindt u hier: Mantelzorg | Rijksoverheid.nl.
Hoe werkt het met de nutsvoorzieningen als je een woning op het erf bouwt?
Nutsvoorzieningen moet de hoofdbewoner vroeg aan te vragen bij mijnaansluiting.nl. De rioolaansluiting sluit u aan op de bestaande leiding op het erf. Of u vraagt een nieuwe aansluiting aan als u een nieuw huisnummer heeft. Dit laatste kost gemiddeld €1.500,-.
Welke bijlagen zijn of komen er beschikbaar?
- Stedenbouwkundige eisen (op te vragen via wonen@coevorden.nl)
- Tips en tricks (op te vragen via wonen@coevorden.nl)
- Beleidsregel eenvoudig uitgelegd (op te vragen via wonen@coevorden.nl)
- Formele beleidsregel via officiële bekendmakingen
Flexwoning op het erf bouwen
Wat betekent flex?
Flex betekent dat de woningen tijdelijk bewoond worden en in de toekomst op een andere locatie geplaatst worden. Deze huizen bouwen ze vaak modulair of een bestaand gebouw wordt tijdelijk voor wonen geschikt gemaakt.
Hoe ziet een flexwoning er uit?
Woningen die de naam flex dragen worden modulair gebouwd, vaak in de fabriek. Ze zijn er in alle soorten en maten. Een flexwoning is niet te onderscheiden van een normale woning.
Hoe lang mag een flexwoning op het erf staan?
De flexwoningen staan maximaal 15 jaar op een erf.
Mag ik ook chalet of een tiny house als flexwoning toevoegen?
Mogelijk wel, als het chalet of het tiny house voldoet aan de regels van het besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Ook moet dit voldoen aan de andere voorwaarden van de beleidsregel. We vinden het belangrijk dat de woning past in de omgeving. Hiervoor zijn onder andere stedenbouwkundige eisen.
Wat voor vergunning heb ik nodig?
Een flexwoning bouwen op uw erf wordt een objectgebonden vergunning. Na 15 jaar moet u deze woning verwijderen. In deze 15 jaar kunnen er verschillende personen in deze woning wonen.
Wat na de vergunningstermijn van 15 jaar?
Na einde van deze periode van 15 jaar moet u de flexwoning verwijderen. Wanneer er t.z.t. iets verandert in uw persoonlijke situatie neemt u opnieuw contact op met de gemeente.
Hoe werkt het na 15 jaar, als de gebouwde woning op mijn erf niet meer bewoond mag worden?
Omdat de woning modulair is, is deze vaak makkelijk te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld de woning verkopen aan iemand die een zelfde situatie heeft zoals u dit ook had.
Wat gebeurt er als ik t.z.t. mijn woning wil verkopen? Hoe werkt het dan met de gebouwde flexwoning op het erf?
Heeft u een objectgebonden vergunning gekregen voor de gebouwde flexwoning voor maximaal 15 jaar? Dan zal na einde van deze vergunningsperiode de flexwoning door de eigenaar op dat moment verwijderd moeten worden. Verlenging van deze periode is eigenlijk niet mogelijk.
De bewoner mág blijven wonen bij verkoop. Het is erg belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Vertrekt de bewoner samen met u? Dan kan een koper zelf iemand in de flexwoning laten wonen voor de dan nog geldende tijdsduur van de vergunning.
Een huurder heeft huurbescherming. Uitleg hierover vindt u tussen de algemene veelgestelde vragen.
Is een apart huisnummer aanvragen verplicht?
Ja. Het heeft namelijk gevolgen voor bijvoorbeeld het aanvragen en ontvangen van toeslagen. Zie ook onze Tips & tricks.
Een flexwoning op mijn erf bouwen mag maximaal 15 meter uit het hoofdgebouw geplaatst worden. Mag dit afwijken?
Eigenlijk niet. Met een goede uitleg kunnen wij hier mogelijk wel van afwijken. Neem dit mee in uw prescan.
Mijn buren willen een woning bouwen op het erf, ik wil dit niet. Wat kan ik doen?
U kunt met uw buren in gesprek gaan en misschien kunt u samen een oplossing vinden. Als er een vergunning voor de woning is geldt er een bezwarentermijn van zes weken. Tijdens deze periode kunt u een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Dan beoordelen wij de vergunning opnieuw.
Wordt de vergunning niet ingetrokken? Dan ligt er voor een periode van zes weken een definitieve vergunning ter inzage. In deze periode kunt u in beroep gaan tegen de vergunning bij de rechtbank.
Bestaand bijgebouw verbouwen tot woning
Mag je in een bestaand bijgebouw langer wonen dan 15 jaar?
Ja. De persoon waaraan de vergunning verleend is mag hier zo lang wonen als jullie samen hebben afgesproken. Dit kan betekenen dat iemand er misschien wel 25 jaar woont. Het kan ook betekenen dat deze persoon al na één jaar vertrekt. Wanneer de persoon waaraan de vergunning verleend is overlijdt of vertrekt dan vervalt de vergunning. U kunt afspraken maken met een eventuele nieuwe bewoner. Deze toekomstige bewoner kan opnieuw een vergunning aanvragen die de gemeente dan ook opnieuw beoordeeld.
Wat gebeurd er als ik t.z.t. mijn woning wil verkopen? Hoe werkt het dan met de woning in mijn bijgebouw?
Is er een persoonsgebonden vergunning verstrekt aan de bewoner(s) in uw bijgebouw? Dan mogen zij daar (wat betreft de omgevingsvergunning) blijven wonen. Bij vertrek van deze bewoner(s) mag er niet een nieuwe bewoner intrekken zonder vergunning. U kunt wel een nieuwe vergunning aanvragen.
Zijn er meer vergunningen nodig?
Ja, mogelijk heeft u ook een vergunning nodig voor het verbouwen van het bijgebouw. Hiervoor kunt u een vergunningscheck doen. Deze vergunningscheck doet de eigenaar van het hoofdverblijf. De toekomstige bewoner vraagt uiteindelijk een vergunning voor de verbouwing aan.
Wat voor vergunning heb ik nodig?
Een woning toevoegen in een bestaand bijgebouw wordt een persoonsgebonden vergunning. De persoon waaraan die de vergunning heeft, mag hier zo lang wonen als u samen heeft afgesproken. Dit kan betekenen dat iemand er misschien wel 25 jaar woont. Het kan ook betekenen dat deze persoon al na één jaar vertrekt.
Wanneer de persoon waaraan de vergunning verleend is overlijdt of vertrekt dan vervalt de vergunning. U kunt afspraken maken met een eventuele nieuwe bewoner. Deze toekomstige bewoner kan opnieuw een vergunning aanvragen die dan ook opnieuw beoordeeld wordt.
Wat als de bewoner waarop de woning vergund is vertrekt?
In een bestaand bijgebouw vervalt de vergunning wanneer de bewoner(s) aan wie de vergunning is verleend niet langer in het bijgebouw kan of wil wonen. Wil er iemand anders in de woning gaan wonen? Hiervoor kunt u dan een nieuwe vergunning aanvragen. Dit betekent dus dat het verboden is om iemand anders in het bijgebouw te laten wonen zonder vergunning.
Is een apart huisnummer aanvragen verplicht?
Nee. Het advies is toch om dit wel te doen. Het heeft namelijk gevolgen voor bijvoorbeeld het aanvragen en ontvangen van toeslagen. Zie ook onze Tips & tricks.
Welke eisen gelden er bouwtechnisch voor het toevoegen van een woning in een bestaand bijgebouwd?
We raden u aan om hiervoor een specialist in te schakelen. De regels staan in ons Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL).
Welke gevolgen heeft een flexwoning voor mijn toeslagen en belastingen?
Wanneer u geen apart huisnummer aanvraagt koppelen we bewoners op uw erf aan uw huisnummer. Dat kan invloed hebben op toeslagen, belastingen, heffingen etc. Zie voor meer informatie de website van Belastingdienst toeslagen.
Vraagt u een apart huisnummer aan, dan betaalt u afvalstoffenheffing en rioolheffing afvalwater. Kijk op onze pagina belastingen voor meer informatie over de gemeentelijke belastingen.
Het volume mag niet toenemen maar als ik ga isoleren, door middel van een nieuw dak, creëer ik meer volume. Hoe gaat u hier mee om?
Dit is een kleine stijging van de M³ om te voldoen aan de bouwvoorschriften.
Het volume mag niet toenemen maar als ik aan de buitenzijde ga isoleren creëer ik meer volume. Hoe gaat u hier mee om?
Dit is een stijging van de M³ en zal meestal vergunningplichtig zijn. U moet tegelijk wel voldoen aan de bouwvoorschriften. Leg dit daarom goed uit in uw prescan.
Ik wil mijn idee verkennen, en nu?
Ik zou mijn idee graag willen verkennen, en nu?
U vult via de knop prescan indienen met of zonder DigiD alle gevraagde gegevens in. U kunt verschillende bijlagen toevoegen. Hoe completer u het idee uitgelegd, hoe beter wij dit kunnen behandelen.
Het team behandelt de aanvragen eens per maand. We weten niet weten hoeveel aanvragen we ontvangen. Daarom geven we van tevoren aan wanneer we uw idee behandelen.
Moet ik betalen voor de conceptaanvraag?
Nee. Wij toetsen uw idee en u krijgt een reactie van het team. Op basis hiervan kunt u wel of geen officieel verzoek inleveren. U moet wel betalen voor de officiële aanvraag.
Hoe vraag ik een vergunning aan?
Dit doet u via het Omgevingsloket. Kijk voor meer informatie op het Omgevingsplein van de Gemeente Coevorden.
Hoe lang is een vergunning geldig nadat deze is verleend?
Zijn er geen relevante wijzigingen in wet- en regelgeving of beleid? Dan wordt een omgevingsvergunning waar geen gebruik van is gemaakt na twee jaar ingetrokken. Wanneer er wel belangrijke wijzigingen zijn (bijvoorbeeld wanneer ‘flex op eigen erf’ wordt ingetrokken) wordt een omgevingsvergunning waar geen gebruik van is gemaakt na een jaar ingetrokken. Beleidsregels intrekken omgevingsvergunning | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)
Hoe lang duurt de procedure van prescan tot vergunningverlening?
Dit hangt af van hoe compleet u al informatie beschikbaar heeft en wat voor beoordeling u van ons ontvangt. Prescans behandelen wij iedere maand en koppelen we terug op basis van kansrijkheid. Het behandelen van een complete aanvraag duurt 8 weken. Dit kan mogelijk met 6 weken verlengd worden. U bent zelf verantwoordelijk voor het compleet maken van de stukken voor aan het aanvragen van een vergunning.