Veelgestelde vragen vakantiepark De Tip

Vragen over besluiten over de toekomst van het vakantiepark

Hoe ziet het proces eruit om te bepalen welke parken vitaal zijn en welke niet?

In het voorjaar van 2017 hebben de provincie Drenthe, Recreatieschap Drenthe en de Drentse gemeenten samen een onderzoek laten uitvoeren door ZKA Leisure Consultants. Zij onderzochten hoe goed de vakantieparken in Drenthe het deden, of: de vitaliteit van de vakantieparken in Drenthe. Daarbij hebben ze gekeken naar 209 vakantieparken in Drenthe. Ongeveer 80% van de parken deed mee aan het onderzoek.


Uit het onderzoek blijkt dat de Drentse verblijfsrecreatiesector niet op zijn best werkt. Ook sluit het aanbod niet goed aan op wat mensen willen. In Coevorden zijn er 4 parken die goed presteren en voldoende toekomstkansen hebben in de recreatie. Eén park is niet vitaal maar heeft voldoende kansen. Acht parken zijn niet vitaal en hebben onvoldoende toekomstkansen.

Wat verstaan jullie onder een vitaal vakantiepark?

Een vitaal vakantiepark is een park dat:
•    een fijne plek is voor toeristen en vakantiegangers, of:
•    voldoende kansen heeft om een fijne plek te worden, en:
•    woningen van goede kwaliteit heeft.

Waarom komt De Tip in aanmerking om te veranderen naar wonen?

Uit het onderzoek naar de Drentse vakantieparken is gebleken dat het gebied De Tip weinig kansen heeft op toeristisch vlak. Een aantal eigenaren heeft daarom aan de gemeenteraad gevraagd of veranderen naar een woonbestemming mogelijk was. De raad heeft daarna een voorstel (motie) gedaan om dit te onderzoeken. In deze onderzoeksfase zitten we nu. 

Op welke datum heeft de gemeente dit plan bekendgemaakt en waar kan ik dit vinden?

Op 20 oktober 2020 is het plan besproken in de gemeenteraad. Het uitvoeringsprogramma en andere stukken kunt u lezen via punt 9 van deze Raadsvergaderingexterne-link-icoon. U kunt het ZKA-rapport (vitaliteit verblijfssector in Drenthe) en de samenvatting van het RIEC-onderzoek (problematiek op vakantieparken) aanvragen via vvp-coevorden@coevorden.nl

Vragen over veranderen naar wonen

Hoe ver is het park in het veranderen naar wonen?

In juli 2024 is het conceptstreefbeeld gepresenteerd aan de eigenaren. Het streefbeeld (de gewenst situatie in de toekomst) is opgesteld door een werkgroep. Deze bestaat uit een aantal eigenaren, de gemeente en een projectleider. Deze werkgroep bereidt dingen voor waar eigenaren, de gemeente en andere belanghebbenden op kunnen reageren. 

In het streefbeeld staat wat er bij komt kijken als het park een woonfunctie krijgt. We hebben uitgewerkt wat de kwaliteiten zijn waar we zuinig op zijn, zoals bijvoorbeeld het groene karakter. Ook staan er een paar gewenste aanpassingen, zoals iets meer mogelijkheden om te bouwen. De eigenaren konden reageren op dit streefbeeld. 

De volgende stap is dat het streefbeeld wordt uitgewerkt in acties. Ook passen we het omgevingsplan aan (het vroegere bestemmingsplan). 

Daarnaast zijn een paar zaken grotendeels afgerond:

  • De meeste woningen zijn onderzocht op geschiktheid voor permanente bewoning.
  • De meeste woningen zijn getaxeerd in verband met waardestijging door de nieuwe bestemming.
  • De wegen en nutsvoorzieningen zijn onderzocht. 
Is het ook mogelijk om te kiezen voor een vakantiepark waar je mag wonen én recreëren?

Nee. We gaan uit van één bestemming per park. Wanneer het een woonpark wordt, betekent dit dat het hele park een woonbestemming krijgt. Wel mogen eigenaren die er dan zelf nog recreëren dat blijven doen. Dit kan namelijk door het overgangsrecht. 

Wat zijn de voordelen voor mij als woningeigenaar om mee te veranderen naar wonen?

Een deel van de eigenaren mag nu al permanent wonen op De Tip. Zij hebben in het verleden speciale toestemming gekregen (een persoons- of perceelsgebonden beschikking). Andere eigenaren mogen dat niet en dit trekken we nu gelijk. We maken het mogelijk dat alle eigenaren kunnen wonen of hun woning kunnen verhuren voor permanente bewoning. Alle eigenaren kunnen meedoen en de kosten worden zo verdeeld. Gevolg hiervan is dat de woningwaarde zal stijgen.

Permanent wonen is natuurlijk niet verplicht. Als eigenaren willen blijven recreëren dan is dat mogelijk. Ze kunnen ervoor kiezen mee te gaan in de woonbestemming en op een later moment zelf te gaan wonen of de woning als woning te verkopen. Zij kunnen er ook voor kiezen hun recreatiebestemming te behouden. Zij maken dan nu geen kosten. Mochten zij er op een later moment toch willen gaan wonen of willen ze hun woning verkopen aan iemand die er wil wonen? Dan moet het omgevingsplan individueel worden aangepast. De kosten worden daarmee een stuk hoger.

Wat als ik nu een chalet op De Tip koop met de bedoeling hier permanent te gaan wonen?

Wanneer u nu een chalet op De Tip koopt, koopt u een chalet op een perceel met een recreatiebestemming. De transformatie is nog niet definitief en ook nog niet volledig zeker. U kunt er op dit moment niet wonen en u heeft een hoofdverblijf elders nodig. De gemeente Coevorden verstrekt u geen tijdelijke gedoogbeschikking. Mocht u de keuze maken er in strijd met de bestemming wel te gaan wonen, dan wijs ik u erop, dat wanneer er een handhavingsverzoek van een belanghebbende komt of wanneer de transformatie niet doorgaat, de gemeente zal handhaven op illegaal gebruik. 

Natuurlijk kunt u als potentiële nieuwe eigenaar na aankoop kiezen voor de transformatie naar een woonbestemming en draagt u met uw keuze bij aan de haalbaarheid van de transformatie

Wanneer is de transformatie naar een woonbestemming rond?

Het is moeilijk om precies aan te geven wanneer het onderzoek naar de transformatie naar wonen helemaal is afgerond. Wij gaan ervan uit dat dat ergens in de tweede helft van 2025 zal zijn.

Overige vragen

Hoe gaat de gemeente in de tussentijd om met verzoeken om permanent te wonen?

Gemeente Coevorden geeft geen persoons- of perceelsgebonden beschikkingen meer af. Dat deden we ook al een tijd niet meer. We onderzoeken nu of het park verandert naar een woonbestemming. In deze periode handhaven we niet op illegaal wonen op het park. 

Wie is er verantwoordelijk voor het park (bijvoorbeeld het onderhoud) als het park verandert naar wonen?

Het uitgangspunt is dat de infrastructuur van de VVE blijft. De VVE blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van de infrastructuur en het park. Tijdens de bijeenkomst van 23 mei is afgesproken dat de gemeente een overzicht maakt van de kosten als de gemeente de infrastructuur overneemt. Als de gemeente dit doet, moet de infrastructuur voldoen aan de (wettelijke) regels. Of de VVE moet geld inbrengen zodat de gemeente de infrastructuur kan (laten) vervangen.