Van het aardgas af
Volgens de Klimaatwet wil Nederland in 2050 helemaal van het aardgas af. We maken plannen zodat iedereen in de toekomst aardgasvrij kan wonen. Veel inwoners zijn al actief bezig met het verduurzamen van hun woning of nemen deel aan projecten in hun dorp of wijk.
De kernen zijn als volgt verdeeld over de gebieden
- Gebied 1: De Kiel, Schoonoord, ’t Haantje, Wezup en Wezuperbrug
- Gebied 2: Aalden, Benneveld, Meppen en Zweeloo
- Gebied 3: Achterste Erm, Diphoorn, Erm, Holsloot, Noord-Sleen en Sleen
- Gebied 4: Gees, Geesbrug, Oosterhesselen en Zwinderen
- Gebied 5: Dalerpeel en Steenwijksmoer
- Gebied 6: Dalen, Dalerveen, Stieltjeskanaal en Wachtum
- Gebied 7: Coevorden stad
We delen de gemeente op in zeven verschillende gebieden. In veel kernen zijn inwoners al enthousiast om aan de slag te gaan. We starten met de gebieden één tot en met vier. Per gebied komt er straks een projectgroep, bestaande uit medewerkers van de gemeente en een vertegenwoordiging van bewoners uit de dorpen of kernen.
Wilt u meedoen?
Bent u nieuwsgierig of wilt u zelf een bijdrage leveren? Op deze webpagina zetten we de actuele informatie. U kunt ook een mail sturen naar duurzaam@coevorden.nl.
Veelgestelde vragen
Wat is de noodzaak om van het aardgas af te gaan?
Op dit moment gebruiken we veel aardgas om woningen te verwarmen. Volgens de Klimaatwet moet Nederland in 2050 helemaal van het aardgas af zijn. Dit is belangrijk om de CO₂-uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. De overstap naar duurzame alternatieven helpt ons een schonere toekomst te creëren en minder afhankelijk te worden van energiebronnen uit bijvoorbeeld het buitenland. In de uitvoeringsplannen bepalen we samen hoe we deze stap kunnen zetten.
Hoe zijn de gebieden bepaald?
De gebieden zijn ingedeeld op basis van de Omgevingsvisie en de samenhang tussen de dorpen. Deze indeling maakt het mogelijk om goed samen te werken en van elkaar te leren. Daarbij houden we rekening met de specifieke kenmerken en uitdagingen van elk gebied.
Wat gebeurt er in mijn dorp of buurt?
In de gebieden maken we uitvoeringsplannen. In dit plan beschrijven we welke alternatieven voor aardgas mogelijk zijn, met concrete stappen en maatregelen om dit te bereiken. De gemeente werkt samen met inwoners, woningcorporaties en andere betrokkenen om deze plannen te maken.
Hoe kan ik meedoen?
De gemeente nodigt inwoners uit om mee te denken en mee te doen in het proces. We starten in de gebieden één tot en met vier. Heeft u interesse om mee te doen of wilt u meer informatie ontvangen? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@coevorden.nl.
Wat betekent dit allemaal voor mij als huiseigenaar?
We gaan de stappen naar het aardgasvrije alternatief nog uitleggen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u uw woning isoleert of een warmtepomp installeert. Ook delen we welke subsidies en financieringsmogelijkheden er zijn.
U kunt zelf al aan de slag met het verduurzamen van uw woning. Het Drents Energieloket kan u daarbij helpen.
Wat zijn de voordelen van aardgasvrij wonen?
Aardgasvrij wonen helpt de CO₂-uitstoot te verminderen, wat beter is voor het klimaat. Het kan ook energiezuiniger zijn, waardoor u op de lange termijn kosten bespaart. Daarnaast maakt het uw woning toekomstbestendig, wat de waarde van uw woning kan verhogen.
Wanneer is er meer informatie beschikbaar over de wijkuitvoeringsplannen?
We streven ernaar de uitvoeringsplannen binnen 18 maanden na de oprichting van de projectgroep op te stellen. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.
Welke subsidies zijn er beschikbaar voor het verduurzamen van mijn woning?
Er zijn subsidies beschikbaar voor isolatie, warmtepompen en andere duurzame maatregelen. Heeft u vragen over subsidies of wilt u uw woning verduurzamen? Het Drents Energieloket kan u helpen.
Welk gebied gaat als eerste aan de slag en hoe wordt dit bepaald?
We starten met de gebieden één tot en met vier, op basis van de beschikbare capaciteit. De andere gebieden volgen daarna.
Kan ik mijn woning aardgasvrij maken zonder grote verbouwingen?
Dit hangt af van uw type woning. Voor nieuwere woningen is verduurzamen meestal makkelijker dan voor oudere woningen. Op de website van het Drents Energieloket vindt u meer informatie over hoe u uw woning kunt verduurzamen.