Sirene en crisis
Weet u wat u moet doen bij een grote ramp of calamiteit? Het is goed om voorbereid te zijn. Zo kunt u meteen in actie komen als er een ramp gebeurt.
Iedere maand oefenalarm van sirenes
Iedere eerste maandag van de maand hoort u het oefenalarm van de sirenes in onze gemeente. Altijd om 12.00 uur. Het gaat om een test, om na te gaan of de waarschuwingsapparatuur nog goed werkt. De gemeente wil niet dat u van de test schrikt. Daarom klinkt de sirene op een vaste dag en tijd: iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur. U hoort het waarschuwingssignaal dan 1 keer (1 minuut en 26 seconden).
Als de sirene gaat
Als u de sirene vaker achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. Dan is er beslist iets aan de hand. Het is ook mogelijk dat u niet door de sirene maar op andere manier wordt gewaarschuwd. Bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen.
Bij een alarm is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar binnen gaat. Bijvoorbeeld naar het dichtstbijzijnde gebouw. Dan sluit u alle ramen en deuren. En volgt u op internet, radio of tv wat er aan de hand is en wat u moet doen.
Dit geldt voor iedereen. Dus ook als u buiten aan het werk bent, of aan het winkelen of onderweg in de auto. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Geef mensen die bij u aanbellen de kans om te schuilen. Waarschuw mensen die de sirene niet horen. Vermijd het bellen met het nationale alarmnummer 1-1-2 of met de politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales en mobiele netwerken kunnen dan overbelast raken. En dat heeft ernstige gevolgen voor het op gang komen van de hulpverlening.
Speciale website voor noodsituaties
Op de website www.crisis.nl vindt u informatie over mogelijke rampen die kunnen gebeuren. Met duidelijke ‘rampeninstructies’. En zelfs een test om te kijken hoe goed u voorbereid bent.
Bij een incident of noodsituatie kan de website www.crisis.nl gebruikt worden. Hier vindt u dan de belangrijke informatie over wat er op dat moment gebeurt. Vindt u geen actuele informatie op www.crisis.nl? Dan wordt u op een andere manier geïnformeerd, bijvoorbeeld via de rampenzender RTV Drenthe of de gemeentelijke website.