Onderhoud en kappen van bomen
Als u een boom wilt kappen, moet u bij de gemeente een vergunning aanvragen. Voor bomen die op de lijst met uitzondering staan hoeft geen vergunning te worden aangevraagd. Met bomen bedoelen we ook houtopstanden, zoals houtwallen, houtsingels, hakhout en bos. U leest op deze pagina wat u moet doen als u een boom wilt kappen. De gemeente heeft ook een lijst met waardevolle bomen. De lijst kunt u ook op deze pagina vinden.
U mag niet elke boom kappen
We hebben dit vastgelegd in een bomenverordening. U kunt de verordening lezen in het Gemeenteblad van Coevorden.
U heeft voor het kappen of rooien van bomen een vergunning nodig indien op 1.30 meter de diameter van de stam 30 cm of meer is. Verplanten, of het verrichten van handelingen zoals fors snoeien of grote delen van wortels weghalen die de dood, ernstige beschadiging of ontsiering van de boom tot gevolg hebben, wordt ook gezien als kappen.
Er zijn uitzonderingen op de bomenverordening
Als de boom op de lijst met uitzonderingen staat is er geen vergunning nodig. Kleine bomen (diameter kleiner dan 30 cm) of struiken op uw eigen terrein mag u ook zonder vergunning verwijderen.
De volledige regelgeving is opgenomen in de Bomenverordening van de gemeente.
Vergunningcheck
Via de vergunningcheck op het omgevingsloket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft voor het kappen van een boom. Zoek hiervoor bij stap 2 op de werkzaamheid ‘Boom of beplanting onderhouden of weghalen’. Op de pagina Omgevingsloket vindt u meer informatie over het gebruik de vergunningcheck.
Een kapvergunning aanvragen
In uw aanvraag geeft u de volgende informatie mee:
- wat voor soort boom het is (bijvoorbeeld een eik of een kastanje)
- hoe groot de boom is
- waar de boom staat (adres)
- uw reden om te willen kappen
- als u niet de eigenaar bent: schriftelijke toestemming van de eigenaar van de boom
Ook moet u een situatieschets aanleveren waarop u aangeeft waar de boom staat en foto’s van de boom/bomen die u gaat kappen.
Op het Omgevingsloket kunt u een kapvergunning aanvragen. Volg hiervoor de volgende stappen:
- Ga op het omgevingsloket naar het onderdeel Aanvragen en klik op ‘Start aanvraag’
- Log in op ‘Mijn Omgevingsloket’ Burgers loggen in met DigiD. Bedrijven of overheden met eHerkenning.
- Maak een project aan
- Kies de locatie van uw activiteiten
- Zoek voor de activiteit ‘Boom kappen of houtopstand vellen’ en vink deze activiteit aan. Klik dan op ‘volgende’.
- Beantwoord de vragen.
- Voeg documenten toe. Zorg dat u de documenten zo volledig mogelijk indient.
- Vul uw (persoons)gegevens in. denk ook aan uw telefoonnummer en e-mailadres, zodat we contact met u op kunnen nemen over uw aanvraag. Druk op volgende.
- U krijgt de keuze of u de aanvraag als definitief of als conceptverzoek wil indienen. Meer informatie over een conceptverzoek en een definitief verzoek vindt u op onze pagina conceptverzoek.
- Indien u anderen betrokken heeft bij uw plannen, kunt u de resultaten hiervan indienen. Daarnaast geeft deze laatste pagina de mogelijkheid om aanvullende toelichtingen op uw verzoek mee te sturen
- Tot slot klik u op de knop ‘indienen’ om de aanvraag of melding te versturen.
- Als u via DigiD een vergunning heeft aangevraagd of melding hebt gedaan, ontvangt u een verzendbevestiging in de Berichtenbox op MijnOverheid.nl. Hiervoor moet u wel eerst het Omgevingsloket toestemming geven om u berichten te sturen. Hoe u dit kunt instellen leest u op deze pagina.
- Wij nemen uw aanvraag in behandeling
Op de pagina behandeling omgevingsvergunning leest u hoe wij uw vergunningaanvraag behandelen.
Anderen kunnen bezwaar maken tegen de kap van een boom
Zorg daarom voor toestemming van uw buren.
Wij hebben ruim 3500 waardevolle bomen
Onze gemeente heeft ruim 3500 waardevolle bomen die op particulier terrein staan. Wilt u weten waar deze bomen staan? Kijk dan op de kaart met alle waardevolle bomen. Hierop is het (geschatte) plantjaar vermeld.
Waardevolle bomen hebben een beschermde status. Voor het onderhoud van de boom is subsidie beschikbaar. Subsidie moet worden aangevraagd voordat het onderhoud wordt uitgevoerd. Bekijk de kaart op Google maps