Omgevingsloket
In het omgevingsloket kunt u:
- checken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen
- kijken welke regels er gelden op uw locatie
- controleren aan welke regels u moet voldoen bij het uitvoeren van een activiteit
- een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen
Hieronder leest u wat dit inhoudt.
Checken of u een vergunning nodig heeft of een melding doen
Met de vergunningencheck ziet u voor welke juridische activiteiten u een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen.
De stappen bij de vergunningcheck:
- Ga naar de vergunningcheck
- Zoek uw adres op.
- Controleer of het gebied op de kaart klopt met uw locatie.
Zoek en selecteer de werkzaamheid of werkzaamheden op die u wilt uitvoeren.
Let op: zoek zoveel mogelijk via trefwoorden zoals: kappen, aanbouw, slopen, graven etc. Op deze manier krijgt u de juist resultaten.
- Wilt u iets in uw huis of gebouw verbouwen, kies dan de werkzaamheid ‘Bestaand gebouw verbouwen’.
- Wilt u iets aan uw huis of gebouw plaatsen, dus iets erbij bouwen of het bouwwerk groter maken, kies dan ‘Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen’.
- Heeft u al een aanbouw of bijgebouw en wilt u daar iets aan veranderen, kies dan ‘Bestaande aanbouw, uitbouw of bijgebouw verbouwen’.
- Wilt u een heel nieuw huis bouwen, kies dan ‘Nieuw gebouw bouwen’.
- Dakkapellen, dakramen en kozijnen hebben elk hun eigen werkzaamheid met andere vragen. Kies de juiste werkzaamheid.
- Tiny house wordt gezien als een gebouw; kies de werkzaamheid ‘nieuw gebouw bouwen of onderhouden’.
- Een mantelzorgwoning wordt gezien als een bijgebouw; kies ‘Aanbouw, uitbouw of bijgebouw bouwen of vervangen’.
- Gaat u een bouwsteiger plaatsen om veilig op hoogte te kunnen werken, typ dan ‘bouwsteiger’ in het zoekveld en kies de werkzaamheid ‘Bouwmateriaal, container of ander object tijdelijk plaatsen’.
- Gaat u bij uw werkzaamheden in de bodem graven? Komt het nieuwe gedeelte van het bouwwerk bijvoorbeeld in of op de grond te staan, kies dan ook de werkzaamheid ‘Graven in bodem of waterbodem’.
- Er kan dan nog een voorstel komen van werkzaamheden die een relatie hebben met wat u eerder hebt ingevuld. Kijk of deze werkzaamheden ook van toepassing zijn op uw situatie en vul eventueel aan.
- Vervolgens ziet u de werkzaamheden die u heeft gekozen. Hier kunt u eventueel nog werkzaamheden toevoegen of verwijderen. Klik op ‘Volgende stap’ als de werkzaamheden die u heeft gekozen een goed beeld geven van uw plannen.
- U komt dan in een scherm waar u vragen beantwoordt per werkzaamheid die u heeft gekozen. U moet alle vragen beantwoorden om tot een conclusie te komen.
- Heeft u alle vragen beantwoord, dan ziet u in de vierde stap het resultaat van de vergunningcheck. De resultaten worden weergegeven in de vorm van een actielijst. Omdat de vergunningcheck de vragenbomen van verschillende overheden toont, kunt u op deze pagina resultaten van verschillende overheden zien. Het kan zijn dat er meerdere acties nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning én het doen van een melding. Daarnaast kan het zijn dat u contact op moet nemen met de gemeente.
Kijken welke regels er gelden op uw locatie
U kunt opzoeken wat er op uw locatie wel en niet mag. . Dat is handig als u zelf iets wil gaan doen, maar ook als u wilt weten of een verandering in uw buurt is toegestaan. Ook kunt u toekomstige projecten bekijken. Bijvoorbeeld wanneer de provincie een rondweg wil gaan aanleggen.
De stappen bij Regels op de kaart:
- Zoek uw locatie op. Dat kan met een adres, coördinaten of het selecteren van een gebied op de kaart.
- De documenten die van toepassing zijn op uw locatie worden opgehaald.
- Lees deze documenten. En onderzoek wat u wel en niet mag op uw locatie.
Controleren aan welke regels u moet voldoen bij het uitvoeren van een activiteit
Wilt u weten aan welke regels u moet voldoen bij het uitvoeren van werkzaamheden? Via het onderdeel Maatregelen op maat – Omgevingsloket kunt u checken welke algemene regels voor u gelden. En wat u kunt doen om u aan die regels te houden.
De stappen bij maatregelen op maat:
- Kies de locatie van uw activiteiten
- Kies de werkzaamheid of werkzaamheden waarvoor u de regels wil checken
- Mogelijk U komt dan in een scherm waar u vragen beantwoordt per werkzaamheid die u heeft gekozen.
- Download het overzicht van maatregelen in PDF of Excel formaat.
Een omgevingsvergunning aanvragen of een melding te doen
U heeft een omgevingsvergunning nodig of moet een melding doen. Voor uw aanvraag zijn er verplichte vragen en niet-verplichte vragen om te beantwoorden. Die laatste zijn wel belangrijk. Hoe meer vragen u invult, hoe kleiner de kans dat uw aanvraag vertraging oploopt.
Ook kunt u hier een melding doen van uw activiteit. Voor de meeste activiteiten moet dit minimaal 4 weken voordat de activiteit van start gaat of verandert.
U kunt een conceptverzoek doen vóór de formele aanvraag. Een conceptverzoek laat zien hoe groot de kans is dat wij mee willen werken aan uw plan.
De stappen bij aanvragen van een omgevingsvergunning of het doen van een melding:
- Ga op het omgevingsloket naar het onderdeel Aanvragen en klik op ‘Start aanvraag’
- Log in op ‘Mijn Omgevingsloket’ Burgers loggen in met DigiD. Bedrijven of overheden met eHerkenning.
- Maak een project aan.
- Kies de locatie van uw activiteiten.
- Kies de activiteiten van uw aanvraag.
- Heeft u vanuit de vergunningcheck de aanvraag gestart? Dan krijgt een overzicht van de activiteiten waar op basis van de vergunningcheck een vergunning, melding of informatie nodig is.
- Is het project niet vanuit de vergunningcheck gestart? U moet hier de activiteiten dan nog kiezen. Hierbij zoekt u op de juridische naam van de activiteit. Heeft u bijvoorbeeld een ruimtelijke bouwvergunning nodig? Zoek dan op de activiteit ‘Bouwactiviteit’ (omgevingsplan), voor de melding of vergunning voor de technische bouwactiviteit zoekt u op bouwactiviteit (technisch). Heeft u moeite met het vinden van de juiste activiteit? Doe dan eerst de vergunningcheck.
- Heeft u alle activiteiten aangevinkt? Klik dan op ‘volgende’.
- Beantwoord de vragen. Begrijpt u bepaalde vragen niet? Dan kunt u bij de vraag op het i-tje klikken voor meer informatie.
- Voeg documenten toe. Zorg dat u de documenten zo volledig mogelijk indient.
- Vul uw (persoons)gegevens in. denk ook aan uw telefoonnummer en e-mailadres, zodat we contact met u op kunnen nemen over uw aanvraag of melding. Druk op volgende.
- Kies welke activiteiten u wilt indienen.
- Klik op de knop ‘Volgende’. Op de volgende pagina ziet u hoe uw aanvraag wordt opgebouwd. Soms maakt het omgevingsloket meerdere verzoeken van uw aanvraag. Bijvoorbeeld als u een vergunning aanvraagt en een melding moet doen. U vindt hier ook bij welke gemeente, provincie of waterschap de aanvraag wordt ingediend. Klik op de knop ‘Volgende’ om naar de volgende pagina te gaan.
- In het geval van een vergunningaanvraag krijgt u de keuze of u de aanvraag als definitief of als conceptverzoek wilt indienen.
- Meer informatie over een conceptverzoek en een definitief verzoek vindt u op onze pagina stappenplan aanvraag vergunning.
- Indien u anderen betrokken heeft bij uw plannen, kunt u de resultaten hiervan indienen. Daarnaast geeft deze laatste pagina de mogelijkheid om aanvullende toelichtingen op uw verzoek mee te sturen
- Tot slot klik u op de knop ‘indienen’ om de aanvraag of melding te versturen.
- Als u via DigiD een vergunning heeft aangevraagd of melding hebt gedaan, ontvangt u een verzendbevestiging in de Berichtenbox op MijnOverheid.nl. Hiervoor moet u wel eerst het Omgevingsloket toestemming geven om u berichten te sturen. Hoe u dit kunt instellen leest u op deze pagina.
- Wij nemen uw aanvraag of melding in behandeling
Op de pagina Behandeling omgevingsvergunning leest u hoe wij uw vergunningaanvraag behandelen.
Iemand machtigen in het omgevingsloket
Het is ook mogelijk om in het omgevingsloket een aanvraag of melding te laten doen door iemand anders. U kunt dan een persoon of organisatie machtigen. U moet dan wel eerst een deelnemer toevoegen aan het project. Deze deelnemer krijgt de rol 'gemachtigde'. De gemachtigde heeft dezelfde rechten als de initiatiefnemer voor het project. En kan bijvoorbeeld aanvragen of meldingen afmaken en indienen, aanvragen aanvullen en intrekken en nieuwe aanvragen starten vanuit het project.
De stappen om iemand te machtigen:
- Log in op 'Mijn Omgevingsloket'
- Klik op de naam van het project waar u een deelnemer aan wilt toevoegen
- Onder 'Mijn projecten' klikt u op de knop 'Deelnemers'
- Klik op 'Voeg deelnemer toe'
- Vul het e-mailadres in van de persoon of organisatie die u wilt machtigen
- Kies de rol 'Gemachtigde'
- Klik op de knop 'Verstuur activatiecode'
- De gemachtigde logt vervolgens in op 'Mijn Omgevingsloket'
- De gemachtigde klikt op ‘activatiecode invoeren’ en vult de ontvangen activatiecode in
- De gemachtigde is toegevoegd aan het project
Het is ook mogelijk om als gemachtigde een initiatiefnemer aan een project toe te voegen. Maak hiervoor een project aan, voeg een deelnemer toe en kies bij rol ‘Initiatiefnemer’ in plaats van ‘Gemachtigde. Vervolgens volgt u de overige bovenstaande stappen.
Wanneer de initiatiefnemer de activatiecode heeft ingevuld, wordt u automatisch de gemachtigde van het project. Het is alleen mogelijk om een initiatiefnemer aan een project toe te voegen als u de aanvraag of melding nog niet heeft ingediend. Dient u de aanvraag eerder in? Dan bent u zelf de initiatiefnemer van het project. U kunt dan geen initiatiefnemer meer toevoegen.
Let op: Bij een het doen van een aanvraag of melding moet u uw contactgegevens te delen. Zo kan de overheid contact met u opnemen over uw aanvraag of melding. De contactgegevens van de gemachtigde stuurt het Omgevingsloket alleen op als de gemachtigde de aanvraag of melding indient.
Komt u er niet uit in het omgevingsloket? Via het helpcentrum omgevingsloket kunt u de antwoorden op de meest gestelde vragen vinden. Heeft u een voorkeur voor telefonisch contact? Neem dan contact op met de gemeente via het telefoonnummer 14 0524. Wij helpen u graag verder.