Nieuw boek laat tieners nadenken over vrijheid

Wat is vrijheid? De opstandige tiener Wesley gaat op zoek naar het antwoord in een nieuw boek, dat in maart verschijnt. Het boek ‘Wat is vrijheid?’ richt zich specifiek op jongeren in de leeftijd van 12 tot ongeveer 17 jaar. Het is een uitgave van Stichting Cultuurfilms Drenthe en wordt gratis verspreid op middelbare scholen in heel Drenthe. Dit is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Coevorden in het kader van 80 jaar vrijheid. 

Aanleiding

Veel jongeren hebben geen idee wat de Holocaust is, zo heeft onderzoek uitgewezen. Dat was voor Stichting Cultuurfilms Drenthe aanleiding om actie te ondernemen. Het resultaat is het boek ‘Wat is vrijheid?’ inclusief een uitgebreid lespakket.  

Vooroordelen 

De hoofdpersoon in het boek is Wesley, die opgroeit in een milieu waar heel wat voordelen leven. Wesley heeft een bijbaantje bij Marga, een dame op leeftijd. Hij helpt haar in de tuin. Tot hij op een avond met vrienden met flink wat drank op een oorlogsmonument vernielt. Ze worden betrapt en krijgen stuk voor stuk een forse boete. Wesley vertelt er boos over aan Marga, niet wetende dat zij een overlevende is van een concentratiekamp. De oude dame doet de tiener een voorstel: ‘Ik betaal jouw schuld, als jij met mij meegaat op een tocht door Drenthe waarbij we met andere mensen praten over vrijheid’. Hij gaat schoorvoetend akkoord. Het is het begin van een bijzondere reis. 

Vrijheid 

“Wesley komt onder andere iemand tegen die transgender is, maar ook kinderen van Poolse militairen die hebben geholpen bij de bevrijding van Drenthe, een kleinkind van een KNIL-militair die in Westerbork woonde en mensen die in de gevangenis hebben gezeten. Vrijheid betekent voor hen allen wat anders. Wesley gaat ook op zoek naar wat vrijheid voor hem betekent”, vertelt Albert Smit, voorzitter van de Stichting Cultuurfilms Drenthe.  

De stichting is een jaar of vijftien geleden opgericht met als doel een bioscoopfilm te maken over de verzetsheld Johannes Post uit Nieuwlande. Die film kwam er niet, wel een documentaire. Maar daarmee was het voor de stichting niet klaar. En dus bleef de Stichting Cultuurfilms Drenthe bestaan, met nieuwe initiatieven als resultaat. Smit zelf heeft grote affiniteit met geschiedenis en denkt graag na over hoe die geschiedenis vertaald kan worden naar de jeugd van nu. Het ‘Wat is vrijheid?’-project sluit daar perfect bij aan.  

Locaties in Drenthe 

Het boek is geschreven door Kees Opmeer uit Ruinen. De stichting heeft samen met hem de verhaallijn bedacht. In het 120 pagina’s tellende werk met hardcover bezoekt Wesley ook verschillende locaties, waaronder het onderduikershol in Valthe, de barak in Linde en de gevangenis Norgerhaven. Achterin is een kaart opgenomen met daarop alle locaties, zodat klassen of de jongeren zelf ze ook kunnen bezoeken.  

Al voor de zomer van vorig jaar werkt de stichting aan dit project. Inmiddels ligt er een proefexemplaar klaar. De verwachting is dat in de loop van maart de definitieve versie van de drukpers rolt en nog diezelfde maand kan worden verspreid.  

Lespakket 

In totaal 630 klassen in het voorgezet onderwijs in Drenthe ontvangen een gratis exemplaar. Het boek maakt deel uit van een lespakket met daarin onder meer ook een lesbrief, die in overleg met een aantal docenten is ontwikkeld. In de lesbrief komen diverse onderwerpen aan bod, zoals identiteit, groepsdruk, trouw en liefde.  

Het boek ‘Wat is vrijheid?’ is ook te bestellen via www.bol.com en www.gacreatief.nuexterne-link-icoon

Smit beaamt: “Het was een hoop werk, waarbij vooral het aanschrijven van fondsen veel tijd heeft gevergd.” Maar dat was niet voor niets. Zo hebben naast veel Drentse gemeenten, waaronder Coevorden, ook de Duitse en Belgische ambassade, de provincie Drenthe en het Cultuurfonds een bijdrage geleverd. Dankbaar stelt de voorzitter: “Wij zijn blij verrast met zoveel steun voor ons initiatief.” 

De omslag van het boek 'Wat is vrijheid?'

De omslag van het boek 'Wat is vrijheid?'