Milieumelding doen
Wanneer de activiteiten van uw bedrijf schadelijke gevolgen hebben voor het milieu kan het zijn dat u een vergunning aan moet vragen of een melding moet doen.
Bedrijven met schadelijke activiteiten zijn bijvoorbeeld cafés, restaurants, garages, transportbedrijven, tankstations en winkels. U hoeft niet altijd een omgevingsvergunning voor het milieu aan te vragen. Vaak is een milieumelding voldoende.
Meldingsplicht milieuregels Bal
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) stelt het Rijk algemene regels voor activiteiten in de fysieke leefomgeving. Het Bal geldt voor alle partijen die actief zijn in de fysieke leefomgeving – burgers, bedrijven en overheid.
Het Bal kan geraadpleegd worden via Wet- en regelgeving van de Overheid. Bij een aantal activiteiten van hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is een melding doen verplicht.
Geldt er op grond van hoofdstuk 4 van het Bal een meldingsplicht?
Dan is het verboden om de activiteit of bepaalde onderdelen daarvan te starten zonder de melding te doen. Hierdoor is het bevoegd gezag voor de start op de hoogte van de activiteit. Bijvoorbeeld om maatwerkvoorschriften op te stellen. Of een actie door toezicht in te plannen.
In hoofdstuk 4 van het Bal staat per milieubelastende activiteit of er een meldingsplicht geldt. Ook welke informatie bij de melding hoort en de termijn waar binnen een melding gedaan moet worden. Ook staat er informatie over de termijn tussen de melding en de activiteit. De activiteit mag meestal niet eerder dan 4 weken na de melding starten.
Tip! Doe eerst de vergunningscheck voordat je de melding indient of de vergunning gaat aanvragen. Uit de vergunningscheck blijkt welke melding of vergunning je moet indienen. Op de pagina Omgevingsloket vindt u meer informatie over hoe u dit doet.
Een milieumelding doen
Een melding doet u via het Omgevingsloket. Een uitleg over hoe u een melding doet vindt u terug op onze pagina over het Omgevingsloket.
Let op: Sinds de komst van de Omgevingswet doet u niet per bedrijf, maar per activiteit een melding. Bij het doen van een melding in het Omgevingsloket kunt u kiezen uit tal van activiteiten, die u kunt selecteren.
Melding ongewoon voorval
Een ongewoon voorval is een gebeurtenis die afwijkt van de normale gang van zaken en (mogelijk) grote nadelig gevolgen heeft voor de fysieke leefomgeving. Hierbij kunt u denken aan brand, het vrijkomen van gevaarlijke stoffen, stankhinder, geluidsoverlast en verontreiniging van de bodem, het water of de lucht. Een ongewoon voorval kan plaatsvinden bij bedrijven, maar ook in de openbare ruimte. Meld een ongewoon voorval altijd direct. Hoe u een ongewoon voorval kunt melden, vindt u op de website van Omgevingsdienst Drenthe.
Informatie over het voorval delen
Informatie over het ongewoon voorval deelt u via een formulier in het omgevingsloket. Kies hierbij de melding die van toepassing is op de situatie. Vink aan de linkerkant de optie ‘Informatie ongewoon voorval’ aan om de verschillende type meldingen te tonen. Meer informatie over het gebruik van het omgevingsloket vindt u op onze pagina Omgevingsloket.