Inwoner Suzan Vastenburg is klimaatambassadeur in de gemeente Coevorden

11 februari 2025
Algemeen
Foto Suzan

Suzan Vastenburg is 71 jaar en woont met haar man in Diphoorn. Ze heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. Na haar pensionering in het onderwijs richt ze zich op haar vrijwilligerswerk als taaldocent voor Oekraïners én haar passie voor het klimaat. Ze is dan ook niet voor niets klimaatambassadeur van de gemeente Coevorden geworden. 

Van jongs af aan

Suzan’s passie voor de natuur zit al van jongs af aan in haar. Ze vertelt: “M’n vader was een vogeltjesman. We konden vroeger samen uren turen naar de vogels om ons heen. M’n moeder was een plantjesmens: altijd in de weer met de (natuurlijke) tuin.” Dat had ook zeker invloed op haar. Als klein kind was Suzan al bezig met haar eigen stukje moestuin en ving ze gewonde dieren op.

En nu? Nu doet ze nog veel meer. “Ik heb nog steeds een moestuin, maar nu wel een stukje groter. Ik probeer op een natuurlijke manier met het onkruid om te gaan, zodat de bodem gezond blijft.” Ook probeert ze duurzamer te leven en te eten. “Ik raap al sinds coronatijd zwerfafval op. Ook probeer ik minder zuivel te nemen, ben ik vegetarisch gaan eten en als ik iets nodig heb, kijk ik eerst bij de tweedehands winkel. We zijn druk bezig met het huis te verduurzamen en waren één van de eersten met zonnepanelen op ons dak.”

De reden voor Suzan om haar steentje bij te dragen? De reden is simpel: “Je ziet het gewoon gebeuren. Hoe de omgeving er vroeg uitzag is totaal anders dan nu. Natuur verdwijnt en je ziet de extremen om je heen ontstaan. Denk maar eens aan de bosbranden in Californië of wat er gebeurd is in Valencia. Zo zonde.” 

Dicht bij huis

Maar de natuur en de weersextremen zijn niet de enige reden waarom ze zich inzet voor het klimaat. De belangrijkste reden is één die veel dichter bij huis staat: haar kleinkinderen. “Ik zag eens iets voorbij komen over ‘grootouders voor het klimaat’. Zij zetten zich in voor de volgende generatie. En dat kwam wel echt binnen, want toen ging het niet meer om de natuur en de dieren, maar om mijn eigen kleinkinderen. Zij moeten immers ook op een mooie en gezonde aardbol kunnen leven.” 

Suzan meldde zich daarom aan voor een cursus die haar leerde om ‘klimaatgesprekken’ te organiseren en leiden. Juist de mooie gesprekken die ze met mensen voert vind ze erg leuk en waardevol: “Stichting Klimaatgesprekken zocht nog klimaatcoaches voor in het noorden. Dat leek me wel wat en daarom volgde ik de training. Als klimaatcoach organiseer je ‘klimaatgesprekken’ voor iedereen die wel iets wil doen voor het klimaat, maar nog niet zo goed weet hoe. Of voor mensen die ergens tegenaan lopen.”

Wat is een klimaatgesprek?

Maar wat is zo’n klimaatgesprek nu eigenlijk? In een reeks van 6 avonden met verschillende onderwerpen wordt er heel open gesproken over wat iedereen al doet of wil doen en wat ze lastig vinden. “De avonden draaien om hoop, humor en een handelingsperspectief. Iedereen heeft wel een dilemma en dat kun je dan op tafel leggen. Niemand is heilig en iedereen kan wat. Niemand oordeelt tijdens zo’n avond en er worden juist veel ervaringen uitgewisseld.” Samen verder vooruit komen, dat is het motto van de gesprekken. Ze vervolgt: “Je vindt er gelijkgestemden en dat is mooi. Het is voor iedereen fijn om te weten dat ze geen gekkies zijn.”

Door deze gesprekken hoopt ze mede-Coevordenaren te inspireren om zich ook in te zetten voor het klimaat, of juist aan te moedigen om door te gaan. “Het zou het mooist zijn als iedereen voelt dat we dit met elkaar kunnen doen. De aarde is niet van ons, maar we hebben haar in bruikleen. We moeten haar goed doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. En dan het liefst zelfs een beetje beter dan hoe wij ‘m kregen.”

Informatie over klimaatgesprekken

De reeks klimaatgesprekken worden tweewekelijks gehouden en de eerste reeks start op 4 maart as. In Sleen. De kosten zijn €30,- per persoon voor inwoners van de gemeente Coevorden (€60,- voor inwoners van andere gemeenten). Voor deze prijs krijg je:

  • 6 workshops van 2 uur
  • een lees- en werkboek boordevol informatie en praktische tips
  • de inspiratie en steun van de groep

Aanmelden kan tot 17 februari via www.klimaatgesprekken.nlexterne-link-icoon.Wil je eerst meer informatie? Dan kun je contact opnemen met Suzan Vastenburg: telefoonnummer 0650645364.