Herman Woltersom betrokken bij organisatie herdenking en defilé: ‘Het wordt een prachtige dag’
Hij had soms slapeloze nachten, of schoot plots midden in de nacht wakker. Zou alles op tijd klaar en goed geregeld zijn? Inmiddels weet Herman Woltersom zeker: de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid op zaterdag 5 april in Coevorden komt goed. De 70-jarige inwoner van Coevorden is als vrijwilliger nauw betrokken bij de organisatie. Met nog een kleine drie weken te gaan komt het volgens hem nu nog vooral aan op de finishing touch. Oftewel de bekende puntjes op de i.
Defensie
Woltersom heeft jarenlang als burger bij defensie gewerkt. “Ik was gedetacheerd bij het Amerikaanse leger. Ik was onder andere contactpersoon tussen de Amerikaanse en Nederlandse gemeenschap.” Daarnaast speelt hij al zeker zestien jaar in het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps, waar hij sinds een jaar of acht bestuurslid is. “Ik kon mij bij het orkest aansluiten omdat ik in mijn militaire dienstperiode ook muzikant was bij een militair muziekkorps.”
De Coevordenaar speelt bariton. Eens in de drie weken reist hij op zaterdag naar ’t Harde om daar met muzikanten uit het hele land te repeteren. Het Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps heeft als doel om de artilleriemuziek in stand te houden. Het orkest verzorgt met enige regelmaat optredens. “Zoals tijdens Veteranendag in Den Haag, bij dodenherdenkingen, maar bijvoorbeeld ook tijdens het defilé op zaterdagmiddag 5 april in Coevorden. Ja, voor die optredens doe je het.” Helaas moet Woltersom zelf op 5 april zijn bariton thuis laten. De reden: de Coevordenaar is nauw betrokken bij de organisatie van zowel de herdenking als het defilé.
Megaklus
“Ik werd ruim vijf jaar geleden benaderd met de vraag of ik wilde helpen bij de organisatie van alle activiteiten rondom 75 jaar bevrijding Coevorden. Dat deed ik graag. We hadden destijds een zeer uitgebreid programma samengesteld, voor meerdere dagen.” Hij beaamt: “Dat was een megaklus. Toen alles een paar weken van tevoren door corona moest worden afgeblazen heb ik gezegd: ik doe dit nooit weer." Tot ‘zijn’ Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps net als vijf jaar geleden aanvragen binnenkreeg voor optredens in het kader van 80 jaar bevrijding. “Tja, toen begon het toch weer te kriebelen”, zegt hij met een lach. “Coevorden is de eerste plaats in het noorden die is bevrijd. Daar moet je toch wat mee doen. Maar ook als je ziet wat er op dit moment allemaal gaande is in de wereld. Het is heel belangrijk om 80 jaar vrijheid te herdenken en te vieren.”
Coördinerende rol
Woltersom zocht direct contact met Jacko Fleurke van Keep Them Rolling en Robert Rozema, die zich vooral bezighoudt met veiligheidszaken. Met z’n drieën hebben ze heel wat werk verzet. Woltersom steekt er flink wat uren in. “Ik ben er gemiddeld een dag per week mee bezig. Ik heb de vier orkesten die zaterdag 5 april optreden vastgelegd, maar onderhoud ook de contacten met Keep Them Rolling. Ik heb vooral een coördinerende rol. We vergaderen regelmatig en ik verstuur heel wat mailtjes. Als betrokken inwoner van Coevorden doe ik dit alles graag.”
‘Defilé wordt prachtig’
Woltersom kijkt vooral uit naar het defilé. “Dat wordt prachtig. Het is voor Coevorden uniek." De historische voertuigen rijden de bevrijdingsroute die de Canadezen destijds ook aflegden. Ze komen binnen over de Bentheimerbrug en rijden richting de Markt. Het defilé wordt afgenomen bij het kasteel, in aanwezigheid van burgemeester Renze Bergsma en commissaris van de koning Jetta Klijnsma. “Dat wordt voor mij hét moment van de dag”, weet Woltersom. De orkesten die deze middag aanwezig zijn, zijn drie reünieorkesten en een doedelzakband. Zijn tip aan belangstellenden die de colonne willen bekijken? “Ga langs de Van Heutszsingel staan. In het centrum zelf is weinig ruimte.”
Maar ook de herdenking wordt speciaal. Er worden drie kransen gelegd, een gedicht voorgedragen en er zijn toespraken van Bergsma en Klijnsma. Bij de herdenking is een doedelzakband in tenue uit die tijd aanwezig.
Droomdag
Het is nu nog vooral hopen op goed weer. “Is het slecht weer, dan hebben we pech. Er is geen alternatief. Gelukkig kan het materiaal er wel tegen, zoals de instrumenten van de muzikanten, maar voor de mensen is het natuurlijk minder leuk.” Hoe zijn droomdag eruit ziet? Woltersom wijst naar buiten, waar de zon op dat moment uitbundig schijnt. “Dit zonnige weer en heel veel mensen op de been die genieten van 80 jaar vrijheid. Samen herdenken en vieren, daar gaat het om.”