Flex op eigen erf

Er is een grote vraag naar betaalbare woningen in de gemeente Coevorden. Wij kiezen er daarom voor om in te zetten op ‘flexwonen’, naast onze normale nieuwbouwplannen. Bij flexwonen woont u in een tijdelijk huis. In eerste instantie voor maximaal 15 jaar. 

Naast onze flexwoonlocatie aan het Obbo Bumahof in Coevorden, waar 30 flexwoningen in een hof gebouwd worden, bieden we de mogelijkheid om onder bepaalde omstandigheden een flexwoning op uw eigen erf te kunnen plaatsen. Een flexwoning op het eigen erf kan een goede oplossing zijn als:

  • U een groot erf heeft waar een woning geplaatst kan worden
  • Ouders verkopen de woning aan hun kind en blijven zelf ook op het erf wonen
  • Kinderen van erfeigenaren niet zelf een huis kunnen vinden of betalen en daarom in een tijdelijk huis op het erf van de ouders kunnen wonen 

Waar moet een flexwoning op eigen erf aan voldoen?

De gemeente Coevorden wil het mogelijk maken dat inwoners op hun eigen terrein tijdelijk een extra woonruimte kunnen creëren voor anderen. Dit kan door nieuwbouw of door bestaande bijgebouwen te gebruiken. 

Hieronder kunt u per situatie een samenvatting lezen van de regels en voorwaarden. Let op: dit is niet de formele beleidsregel. De regels en voorwaarden hiervoor staan in de beleidsregel.externe-link-icoon

Nieuwbouw Flexwoning op eigen erf

  • Maximaal één extra woonruimte voor maximaal 15 jaar; 
  • Voor één huishouden;
  • Moet voldoen aan bouwnormen en bij voorkeur duurzaam zijn;
  • Vergunning voor maximaal 15 jaar, moet na afloop verwijderd worden; 
  • De gevel van de nieuwe woonruimte moet naar het hoofdgebouw of de weg gericht zijn.
  • Maximaal één extra woonruimte toegestaan;
  • Voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein;
  • Maximaal 50% van het erf mag met gebouwen bebouwd zijn, met een maximum van 200 m² bebouwing op een erf van 500 m²;
  • Flexwoningen zijn niet toegestaan op het voorerf;
  • Het dak moet passen bij het hoofdgebouw. Daarvoor bestaan stedenbouwkundige eisen. Deze kunt u opvragen door een mail te sturen naar wonen@coevorden.nl;
  • Flexwoningen moeten op minimaal 3 meter afstand van de perceelgrens en maximaal 15 meter van het hoofdgebouw staan;
  • Geen extra in- en uitritten toegestaan.
  • Een overeenkomst over nadeelcompensatie moet worden gesloten;
  • De initiatiefnemer moet aantoonbaar aan participatie gedaan hebben;
  • De vergunning is objectgebonden en geldt niet langer dan 15 jaar;
  • Geen recht op permanente tweede woning, ook niet na splitsing van het perceel;
  • Alleen voor langdurig verblijf, niet voor recreatieve verhuur of B&B.

Bestaande bouw flexwoning op eigen erf

  • Moet binnen een bestaand bijgebouw gerealiseerd worden;
  • Voor één huishouden;
  • Moet voldoen aan bouwnormen en de Welstandsnota van Coevorden;
  • Gevelrichting moet naar het hoofdgebouw of de weg zijn.
  • Voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein;
  • Maximaal één bijgebouw mag bewoond worden, tenzij er voldoende ruimte is voor meer;
  • Geen extra in- en uitritten toegestaan.
  • Een overeenkomst over nadeelcompensatie moet worden gesloten; 
  • De initiatiefnemer moet aantoonbaar aan participatie gedaan hebben;
  • Vergunning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar; 
  • Geen recht op permanente tweede woning of splitsing van het perceel; 
  • Alleen voor langdurig verblijf, niet voor recreatieve verhuur of B&B

Inloopavond in september

Heeft u interesse in het plaatsen van een flexwoning op uw erf? Wij kunnen ons voorstellen dat u met vragen zit of met de gemeente wilt sparren. We organiseren later dit jaar een inloopbijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is. Noteer 5 september van 17.00 – 20.00 uur alvast in uw agenda. Meer informatie volgt binnenkort.

Officiële bekendmakingen

De officiële bekendmakingenexterne-link-icoon worden op de website van Overheid.nl gepubliceerd, Denk bijvoorbeeld aan vergunningen. 

Veelgestelde vragen

We helpen u graag. Lees eerst goed alle regels door. Heeft u toch nog vragen? Dan kunt u mailen naar wonen@coevorden.nl

De gemeente Coevorden wil meer ruimte creëren op de krappe woningmarkt. Er is een grote vraag naar woningen in allerlei soorten en maten. Daarom bieden we inwoners de kans om onder bepaalde omstandigheden een tijdelijke woning (flexwoning) op het eigen erf te plaatsen. 

Flex betekent dat de woningen tijdelijk bewoond worden en in de toekomst op een andere locatie geplaatst worden. Deze huizen worden vaak modulair gebouwd of een bestaand gebouw wordt tijdelijk voor wonen geschikt gemaakt.

‘Flexwonen op eigen erf’ is voor elk huishouden. Maar we zien vooral kansen om naasten en familie aan woonruimte te helpen. Ouders kunnen bijvoorbeeld een tijdelijke woning voor een kind bouwen, of de ouder wordende en hulpbehoevende ouders kunnen op het eigen erf gaan wonen.

Ja, dit mag.  

U kan een nieuwbouw flexwoning toevoegen op het eigen erf óf de woning wordt gevestigd in een bestaand bijgebouw.

Woningen die de naam flex dragen worden modulair gebouwd, vaak in de fabriek. Ze zijn er in alle soorten en maten. Een flexwoning is niet te onderscheiden van een normale woning. 

De flexwoningen staan maximaal 15 jaar op een erf. 

Deze regeling is niet bedoeld voor het toevoegen van permanente woonruimte. Hier zijn andere mogelijkheden voor binnen de gemeente Coevorden, als dit past in de omgeving. U kunt denken aan het splitsen van een woning, het splitsen van een kavel of de Ruimte-voor-Ruimte-regeling. 

Het toevoegen van een permanente woning heeft grote gevolgen voor de omgeving en is daarom niet altijd wenselijk. Verder bestaan er voor het toevoegen van een permanente woning al andere mogelijkheden, zoals het splitsen van een woning en de Ruimte voor ruimte regeling.

Daarnaast zien we flexwonen op eigen erf als een tussenstap in iemands woon-carrière. Want er is een groeiende behoefte aan betaalbare woonruimte en veel inwoners willen kopen maar kunnen dit financieel niet aan of de markt laat het niet toe.

Mogelijk wel, als het chalet of het tiny house voldoet aan de regels van het besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en voldoet aan de andere voorwaarden van de beleidsregel. We vinden het belangrijk dat de woning past in de omgeving. Hiervoor zijn onder andere stedenbouwkundige eisen opgesteld.

Dat mag. De woning moet wel aan alle wet- en regelgeving voldoen. Denk hierbij aan de wet kwaliteitsborging. Zegt dit u niets? Dan adviseren wij u om met een goede aannemer in gesprek te gaan.

De regeling start op 1 oktober en wordt tussentijds en na één jaar geëvalueerd.

U vult via het formulier ‘conceptaanvraag’ alle gevraagde gegevens in. Het team behandelt de aanvragen eens per maand. Omdat we niet weten hoeveel aanvragen we mogen ontvangen, geven we van tevoren aan wanneer we uw conceptaanvraag behandelen. Het formulier is rond augustus beschikbaar op onze website.

Nee. Wij toetsen uw idee en u krijgt een reactie van het team. Op basis hiervan kunt u wel of geen officieel verzoek indienen. Aan de officiële aanvraag zijn wel kosten verbonden.

Dit doet u via het Omgevingsloketexterne-link-icoon. Kijk voor meer informatie op het Omgevingsplein van de Gemeente Coevorden.

Een flexwoning toevoegen op uw erf wordt een objectgebonden vergunning. Een woning toevoegen in een bestaand bijgebouw wordt een persoonsgebonden vergunning. Dit betekent dat alleen de persoon aan wie de vergunning verleend is in dit bijgebouw mag wonen.

Allereerst is het van belang dat u goede afspraken maakt met de bewoner(s) van de flexwoning. De verkoop van uw woning heeft immers ook gevolgen voor hen. 

Het is afhankelijk van het type vergunning die u heeft gekregen voor de flexwoning. Heeft u een vergunning gekregen voor de flexwoning (nieuwbouw) voor maximaal 15 jaar? Dan zal na afloop van deze periode de flexwoning door de eigenaar op dat moment verwijderd moeten worden. Verlenging van deze periode is in principe uitgesloten. 

Is er een vergunning verstrekt aan de bewoners van de flexwoning (in een bestaand bijgebouw), dan mogen zij daar (wat betreft de omgevingsvergunning) blijven wonen. Ook kunt u of de nieuwe eigenaar andere afspraken kan maken met de bewoners van de flexwoning.

Wanneer u een woning toevoegt aan uw erf, moet u deze na 15 jaar verwijderen. Wel kan het zo zijn dat tegen die tijd misschien mantelzorg noodzakelijk is. U kunt dan opnieuw een vergunning aanvragen. 

In een bestaand bijgebouw vervalt de vergunning wanneer de bewoner(s) aan wie de vergunning is verleend niet langer in het bijgebouw kan of wil wonen. Wil er iemand anders in de woning gaan wonen? Hiervoor kunt u dan een nieuwe vergunning aanvragen. Dit betekent dus dat het verboden is om iemand anders in het bijgebouw te laten wonen zonder vergunning.

Omdat de woning modulair gebouwd wordt is deze vaak makkelijk verplaatsbaar. U kunt de woning bijvoorbeeld verkopen aan iemand die dan een zelfde situatie ervaart zoals u in het verleden heeft gedaan. 

We evalueren omdat we flexwonen op eigen erf graag passend willen maken op basis van de vragen en situaties die bij u spelen. We willen leren en dit beleid zo goed mogelijk ontwikkelen naar aanleiding van praktijkvoorbeelden.

Ja, dat kan. We hebben nog veel te leren over flexwonen en dat doen we de komende tijd. Wanneer flexwonen de komende maanden niet lijkt te werken, om welke reden dan ook, dan kunnen we de beleidsregel intrekken.

Nee. Als u een vergunning heeft dan blijft deze bestaan.

Ja. De aanvraag wordt in behandeling genomen en getoetst aan de beleidsregel.

Voor het toevoegen van een flexwoning wel. Wanneer u een woning toevoegt in bestaande bebouwing niet. We adviseren alleen om dit wel te doen. Het heeft namelijk gevolgen voor bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen. 

Wanneer u geen apart huisnummer aanvraagt worden bewoners op uw erf gekoppeld aan uw huisnummer. Dat kan invloed hebben op toeslagen, belastingen, heffingen etc. Zie voor meer informatie de website van Belastingdienst Toeslagenexterne-link-icoon

Dit is niet verplicht, maar het advies is om dit wel te doen. Denk hierbij aan onderwerpen als vergoeding/huur (wordt deze jaarlijks verhoogd?), energielasten, opzegtermijn en huurtermijn. 

Het is belangrijk dat u vooraf met uw buren in gesprek gaat over uw plannen. We willen u dan ook vragen om dit op tijd te doen. Uw buren hebben namelijk de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen of in beroep te gaan tegen de vergunning.

U kunt met uw buren in gesprek gaan en misschien kunt u samen een oplossing vinden. Als er een vergunning voor de woning is geldt er een bezwarentermijn van zes weken. Tijdens deze periode kunt u een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Dan wordt de vergunning opnieuw beoordeeld. 

Wordt de vergunning niet ingetrokken? Dan ligt er voor een periode van zes weken een definitieve vergunning ter inzage. In deze periode kunt u in beroep gaan tegen de vergunning bij de rechtbank.