Een kind erkennen en naam kiezen
Als twee mensen samen een kind krijgen en niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, heeft het kind wettelijk gezien één ouder: de biologische moeder. De vader of duomoeder moet eerst het kind erkennen om juridisch gezien de ouder te worden van het kind. De persoon die het kind erkent hoeft niet de biologische ouder te zijn. Erkenning regelt u tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte. U doet dit door persoonlijk langs te gaan bij de gemeente.
Erkenning doen
Erkennen voor de geboorte
Erkennen tijdens de zwangerschap heet ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. Door de erkenning bent u vanaf de geboortedatum de wettelijke vader of duomoeder. De moeder geeft persoonlijk toestemming voor de erkenning. Hiervoor maakt u een afspraak bij het gemeentehuis.
Door de erkenning hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Wilt u dat het gezag alleen bij de moeder ligt? Dan moet u bij de erkenning samen een verklaring afleggen. Voor verdere informatie en uitzonderingen kunt u kijken op de website van rijksoverheid.
Keuze achternaam
U maakt tijdens de erkenning een keuze voor de achternaam van uw kind. U heeft de volgende opties:
- Zonder keuze krijgt het kindje automatisch de achternaam van de moeder;
- U kiest de achternaam van de vader, de moeder geeft hiervoor toestemming;
- U kiest de dubbele achternaam van vader en moeder, de moeder geeft hiervoor toestemming.
Krijgt het kind de achternaam van de vader of een dubbele achternaam? Dan heeft het kind deze naam vanaf de geboorte. Krijgt u hierna samen nog een kind? Dan krijgt die automatisch dezelfde achternaam als het kindje erkend is.
Toestemming moeder
De moeder geeft altijd toestemming voor de erkenning en gezamenlijk gezag. Dit moet altijd persoonlijk bij het eerste kindje en als er sprake is van naamskeuze. Bij een 2e of volgende kind kan de toestemming van moeder ook schriftelijk gegeven worden.
Duomoeder
Bent u moeder en wordt uw kind geboren uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap met een vrouw? Door duomoederschap kunt u samen moeder worden. Neem dan bij de geboorteaangifte een verklaring mee van de stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Hebt u deze verklaring niet, omdat u gebruik maakt van een bekende donor? Dan kunt u een erkenningsakte laten opmaken. Het is aan te raden om dit vóór de aangifte van de geboorte te doen.
Erkennen bij aangifte van geboorte
Erkent u het kind bij de aangifte van de geboorte? De moeder moet dan ook toestemming geven. Dit moet persoonlijk als er sprake is van het eerste kind en/of van naamskeuze. Bij een 2e of volgende kind kan de toestemming eventueel ook schriftelijk.
Erkennen na aangifte van geboorte
Heeft u kind geen wettelijke vader of duomoeder? Dan kan het worden erkend. Dat kan alleen met toestemming. De erkenner krijgt automatisch het gezag als het kind minderjarig is.
Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan moet de moeder toestemming geven. Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moeten de moeder en het kind toestemming geven. Het kind moet ook persoonlijk meekomen naar het gemeentehuis. Is het kind 16 jaar of ouder? Dan moet alleen het kind toestemming geven. Het kind kiest zelf welke achternaam het krijgt.
Voor erkenning van het eerste gezamenlijke kind met keuze voor de achternaam komt u persoonlijk langs.
Uw kind erkennen op afspraak
Voor het erkennen van een kind en het kiezen van een achternaam gaat u persoonlijk naar de gemeente. Als u het kind erkent bij de geboorteaangifte, gaat u naar de gemeente waar het kind geboren is.
Zo erkent u een kind:
- U maakt een afspraak voor erkenning
- Als u bij de erkenning van uw eerste kind een achternaam wilt kiezen, moet de moeder ook aanwezig zijn.
- Als u samen al ouders bent van een eerder kind: schriftelijke toestemming van de moeder.
- Neem mee naar de gemeente:
- een geldig identiteitsbewijs van uzelf
- een geldig identiteitsbewijs van de moeder
- schriftelijke toestemming van de moeder voor de erkenning, als zij niet aanwezig is
- schriftelijke toestemming van het kind voor de erkenning, als het kind ouder dan 12 jaar is.
Voorwaarden erkenning
De belangrijkste voorwaarden voor het erkennen van een kind zijn:
- U bent 16 jaar of ouder.
- U bent geen familie van de moeder.
- Er zijn niet al twee ouders.
- Als het kind ouder dan 12 jaar en jonger dan 16 jaar is: de moeder en het kind geven toestemming voor de erkenning.
- Als het kind ouder dan 16 jaar is: het kind geeft toestemming voor de erkenning.
- Is het kind in een andere gemeente geboren en wilt u het kind erkennen? Dan moet u een afschrift van de geboorteakte meenemen om de erkenning aan te vragen.
De belangrijkste voorwaarden voor het kiezen van een naam bij erkenning zijn:
- Beide ouders zijn aanwezig bij de naamkeuze.
- U kunt alleen voor het eerste kind uit de relatie de achternaam kiezen.
Kosten
Erkenning is gratis. Wilt u een afschrift of uittreksel van bijvoorbeeld de geboorteakte met erkenning? Dan kost dat € 17,10. (tarief 2025). U betaalt dit bij de aanvraag.
Contact
Heeft u vragen? Neem contact op met het team Burgerzaken. Bel met 140524 of stuur een e-mail naar info@coevorden.nl.