Bevrijdingsfeest in Gees in teken van ‘samen’

De bevrijding van Gees

Op 12 april is het exact 80 jaar geleden dat Gees werd bevrijd. Dat wil Plaatselijk Belang Gees niet ongemerkt voorbij laten gaan. “We willen vieren dat wij in vrijheid elkaar kunnen ontmoeten, zonder angst”, stelt Siny Vink, voorzitter van Plaatselijk Belang Gees en lid van de werkgroep Bevrijdingsfeest (die bestaat naast de werkgroep Dorpsontbijt). Bij restaurant de Zwerfkei vinden die dag allerlei feestelijke activiteiten plaats voor alle dorpsbewoners. Met als centraal thema ‘samen’. 

'Dat nooit meer'

Gees had een deel van de plannen al klaarliggen voor de viering van 75 jaar vrijheid. Corona gooide roet in het eten. Een deel van de plannen is nu opnieuw uit de kast gehaald. Maar er zijn ook nieuwe onderdelen toegevoegd. “Omdat we misschien nog meer bewust zijn geworden van de waarde van vrijheid. Ook door de ellende van oorlog, zoals de buren die meemaken. Daardoor zien we steeds meer het belang van de noodzaak om te blijven hameren op ‘dat nooit meer’”, legt de organisatie uit.

Leefbaarheid

Maar er is nog een belangrijk onderwerp dat de organisatie wil verbinden aan deze dag: de leefbaarheid in Gees. “Mensen die elkaar kennen, kijken wat meer naar elkaar om, doen wat meer voor elkaar en vragen elkaar ook gemakkelijker om hulp. De basis van leefbaarheid is samen. De basis van vrijheid is samen en de basis van verzet tegen oorlog is samen. Juist daarom hebben voor deze dag voor het thema ‘samen’ gekozen.”

Bevrijdingsontbijt

Het programma start met een bevrijdingsontbijt. “Een dorpsontbijt, maar dan een beetje anders”, stelt de organisatie. “In Gees zijn in de Tweede Wereldoorlog natuurlijk ook tekorten geweest aan allerlei eerste levensbehoeften, maar echte honger is er niet geweest. Mede dankzij de creativiteit van de inwoners. Brood kun je ook bakken van aardappels en koffie van chicorei is weliswaar niet lekker, maar beter dan niets.” Het idee is een proeverij te presenteren van gerechten die in de oorlog werden gegeten in het dorp. 

Tijdens het ontbijt worden er verhalen verteld. “Het doel hiervan is vooral om met elkaar te praten over dingen die je kunnen overkomen in het leven. Wat is oorlog, wat is de waarde van vrijheid? Het gaat om het begrijpen van de geschiedenis en begrijpen dat het heel veel heeft betekend.”

Tentoonstelling 

Het Geeser koor Gezze treedt op. Het koor studeert momenteel enkele stukken in die rond de bevrijding werden gezongen. Ook is die dag een kleine tentoonstelling te bekijken van foto’s en gebruiksartikelen uit de oorlogstijd. Deze expositie is georganiseerd door Kees van Dijk (medeauteur van het boek Gees kuieren door 1000 jaar dorp) in samenwerking met de Historische Vereniging Klenckerheugte. ’s Avonds worden de festiviteiten afgesloten met een feest met liveband bij de Zwerfkei. De feestavond begint om 20.00 uur.